Αγγλία: Σύνοδος Κορυφής για την έξοδο της Ελλάδας

  • Αναρτήθηκε: 29.5.12 -
Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την Τράπεζα της Αγγλίας και τους αρχηγούς της FSA για να συζητήσουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να προστατευτεί από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ..


Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, και ο πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών, Lord Turner, συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον και συζήτησαν για την προστασία από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας ή την πιθανή κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αρνείται την μεγάλη επίδραση της κρίσης στην οικονομία της. Τονίστηκε ότι εδώ και 2 εβδομάδες όλη η Ευρώπη κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την τεράστια συνέπεια της ελληνικής χρεοκοπίας. Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν στις εκλογές στις 17 Ιουνίου ψηφιστούν τα κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και στα μέτρα λιτότητας.

Η ομάδα των G20, κατά τύχη, σχεδιάζει συνάντηση για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής την επόμενη ημέρα των εκλογών. Η Σύνοδος Κορυφής στο Μεξικό θα δώσει στους ηγέτες του κόσμου μια πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στην ελληνική ψήφο. Θα ζητήσουν από τους Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ με μεθοδευμένο τρόπο ή θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα περαιτέρω ανακούφισης από το πακέτο λιτότητας.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να επιβαρύνει αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες και την ίδια την ΕΚΤ, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο θα ήταν στην εμπιστοσύνη των αγορών. Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων θα οδηγούσε τα spread σε τιμές ρεκόρ στις ήδη διαταραγμένες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο Nick Clegg εξέφρασε την οργή του για τις δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών, περί περιορισμού της μετανάστευσης κυρίως από τους Έλληνες.

Πηγή: guardian