Ελλείψεις φαρμάκων και τέλος των πιστώσεων

  • Αναρτήθηκε: 23.5.12 -
Το χρέος της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν σπείρει τον πανικό στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή από καρδιά..


Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε απεργίες.

"Δίνω 15 μέρες. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τα δάνεια που έχει υποσχεθεί, θα δούμε σκηνές απόλυτου χάους", δήλωσε ο Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

"Η κατάσταση είναι δραματική. Έχουμε ήδη καρκινοπαθείς που πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προσπαθώντας να βρουν φάρμακα, αφού κανείς δε μπορεί να βρει χρήματα για να τα αγοράσει. Εάν επιδεινωθεί το θέμα των ελλείψεων, τότε μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει".

"Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει 120 φαρμακεία στην Αθήνα, εξαιτίας καθυστερήσεων των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχουν ελλείψεις σε περίπου 300 φάρμακα. Είναι τραγικό".

Μια φαρμακοποιός στην Πλάκα δήλωσε στον Guardian: "Η κατάσταση με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι εκτός ελέγχου, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Επειδή δε μας επιστρέφουν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, δε μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές, οι οποίοι δε μπορούν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρίες. Είναι ένα αλυσιδωτό φαινόμενο".

Το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας και η μαζική μετανάστευση σημαίνουν ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Στους φαρμακοποιούς οφείλουν τα ταμεία περίπου 1 δις ευρώ. Η απάντηση των φαρμακοποιών είναι να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασθενείς, αλλά τους καλούν να τα πληρώνουν προκαταβολικά μέχρι να τους επιστραφούν από το κράτος.

Πώς άραγε θα μπορέσει ένας συνταξιούχος με 400 ευρώ να πληρώσει αντικαρκινικά φάρμακα που κοστίζουν 380 ευρώ;

Πηγή: guardian