Έλληνες ομογενείς της Βρετανίας μιλάνε για την ελληνική κρίση

  • Αναρτήθηκε: 26.5.12 -
Καθώς η Αθήνα αγωνίζεται για να βρει μια λύση για την κρίση, δυσκολίες χτυπάνε και τους Έλληνες ομογενείς στη Βρετανία. Ο Guardian πήγε στην Moscow Road, εκεί που βρίσκεται η αρχαιότερη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο..


Εκεί υπάρχουν μια χούφτα από γραφικά ελληνικά καφενεία και η περιοχή κατοικείται από μετανάστες. Οι άνθρωποι της περιοχής ήταν αποσβολωμένοι, αλλά χωρίς να αισθάνονται δυσφορία για το τι συνέβαινε.

Ο κύριος Σάκης διατηρεί μια καφετέρια που ονομάζεται Βυζάντιο και δήλωσε στον Guardian, ότι αν κάποιος έψηνε στο φούρνο μικροκυμάτων ολόκληρη την Ευρώπη, δυο μόνο πράγματα θα επιβίωναν, οι κατσαρίδες και οι Έλληνες. "Οι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι και όταν πεινάσουν δε θα στο πούνε".

Ο Μπάμπης Κάλαμης έχει και αυτός μια επιχείρηση στο Λονδίνο και προσπαθεί να επισκέπτεται την Αθήνα κάθε 5 ή 6 βδομάδες. "Ο πατέρας μου πλήρωνε φόρους για 40 χρόνια. Άφησε τη γυναίκα του και τον ανάπηρο γιο του. Σκέφτηκε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά με την κρίση η μητέρα μου δεν είχε καμία σύνταξη και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τον αδελφό μου. Πρέπει να επιβιώσει με οποιοδήποτε τρόπο και με τη βοήθειά μου. Αν η κατάσταση εδώ ήταν ίδια με αυτή της Αθήνας, οι άνθρωποι θα είχαν βγει στους δρόμους. Αν σε μια οικογένεια υπήρχαν 2 άτομα που δούλευαν, τότε θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει 54% ανεργία στους νέους. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση".

Ένας υπάλληλος του κύριου Σάκη έχει μια αδελφή άνεργη, καθώς και όλους τους φίλους του. Ψάχνουν όλοι για δουλειά, αλλά δε μπορούν να βρουν τίποτα. Έχουν επιστρέψει στους γονείς τους, δε βγαίνουν έξω και δε ψωνίζουν ρούχα. "Η χώρα είναι σε εμπόλεμη ζώνη. Κανείς δε νοιάζεται να αγοράσει κάτι ή να πάει οπουδήποτε. Είναι πραγματικά θλιβερό. Όταν επέστρεψα στην πατρίδα, είδα πολλούς ανθρώπους να στέκονται σε ουρές τροφίμων της Εκκλησίας.

Η Θεοδώρα από την Κύπρο λέει ότι "Αν θέλετε τη γνώμη μου, έχουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω της Ελλάδας. Η  Popular Bank χρεοκόπησε το Σάββατο. Η Τράπεζα της Κύπρου θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο και αυτό συμβαίνει λόγω του χρέους της Ελλάδας. Έχουμε 100.000 Έλληνες μετανάστες που δουλεύουν για 2 ή 3 ευρώ την ώρα στην Κύπρο. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους νέους Κύπριους να βρουν μια θέση εργασίας.

Ο κύριος Σάκης υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι υποφέρουν και αγοράζουν μόνο ότι χρειάζεται για να κρατηθούν στη ζωή. Ο κύριος Κάλαμης υποστηρίζει ότι "Η Ελλάδα δεν πληρώνει μόνο τα λάθη που έκανε ως έθνος, αλλά πληρώνει και για την κρίση του ευρώ και τη διεθνή κρίση".

Πηγή: guardian