Υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα μετά τις εκλογές;

  • Αναρτήθηκε: 2.5.12 -
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας ευρωπαϊκής άνοιξης. Η νίκη του Γάλλου Ολάντ θα μπορούσε να αμφισβητήσει το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής λιτότητας, αλλά αν η ελληνική αριστερά τα πάει καλά, τότε θα μπορούσε να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης..


Την Κυριακή στις γαλλικές εκλογές, μια νίκη του Ολάντ θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη πρόκληση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ και των τεχνοκρατών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερη συμβολική σημασία. Θα σηματοδοτήσει το τέλος της δεύτερης πράξης. Οι δυνάστες κυβέρνησαν την Ελλάδα για 40 χρόνια και δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση. Η συντριπτική απόρριψη του λαού στα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ ανάγκασαν τα δυο κόμματα να υποστηρίξουν τις πολιτικές που οι ίδιοι εφάρμοσαν..

Ο μόνος τρόπος να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, είναι η συγκυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δυο κόμματα εξαρτώνται το ένα από το άλλο περισσότερο από ποτέ.

Η πολιτική του φόβου είναι επικίνδυνη. Παίζει στα χέρια της ακροδεξιάς και μπορεί να δούμε το κόμμα της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Μια εξτρεμιστική ομάδα που οργανώνει βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες. Μια πικρή ειρωνεία για τη χώρα που είχε την πιο επιτυχημένη αντίσταση ενάντια στη ναζιστική κατοχή στην Ευρώπη.

Ολόκληρο το σύστημα εξουσίας είναι στο χείλος της νευρικής κρίσης, καθώς ο κίνδυνος της άκρας δεξιάς είναι πολύ εμφανής. Αλλά η πτώση της πολιτικής ελίτ μπορεί να σημάνει την αρχή μιας εντελώς διαφορετικής τρίτης πράξης. Μια πράξη που θα μπορούσε να αλλάξει την ελληνική τραγωδία και να οδηγήσει στην κάθαρση.

Ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί να ακυρώσει το πακέτο λιτότητας και να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα μείωσης του χρέους. Προτείνει επίσης μια κυβέρνηση συνασπισμού των αριστερών κομμάτων που υποστηρίζουν τη λαϊκή κινητοποίηση. Αυτό είναι εφικτό, διότι η ψήφος κατά της λιτότητας είναι η μεγαλύτερη. Τα τρία αριστερά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά, εμφανίζουν από κοινού 40%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά απορρίπτουν την πρόταση.

Οι τεκτονικές πλάκες της κοινωνίας και της πολιτικής αλλάζουν. Οι χιλιάδες Έλληνες που γέμιζαν το Σύνταγμα και τις πλατείες ήταν ένα ακέφαλο κίνημα χωρίς κομματικές ή κοινές ιδεολογίες.  Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να συμπληρωθεί η εκδοχή της άμεσης δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι εκλογές της Κυριακής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν την πολιτική ελίτ και να αναθεωρήσουν τον πολιτικό χάρτη με την αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από την αριστερά.

Αν οι Γάλλοι εκλέξουν το σοσιαλιστή Ολάντ και οι Έλληνες δώσουν ισχυρό αποτέλεσμα στην αριστερά, τότε η μυρωδιά της άνοιξης θα ταξιδέψει από το Παρίσι και την Αθήνα. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες ψηφίζουν για τις χώρες τους και για το μέλλον της Ευρώπης.

Άρθρο του 
Πηγή: guardian