Συνέντευξη Τσίπρα στον Guardian

  • Αναρτήθηκε: 19.5.12 -
"Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπου και καπιταλισμού", λέει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Η τύχη της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται τώρα στα χέρια του 37-χρονου ηγέτη γράφει η Guardian..


"Δε πιστεύω σε ήρωες ή σωτήρες, αλλά στον αγώνα και στα δικαιώματα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει ένα περήφανο λαό σε τέτοια κατάσταση αθλιότητας και ταπείνωσης", είπε.

Ο άνθρωπος που κρατά τη μοίρα του ευρώ στα χέρια του, είναι πρόθυμος να σκίσει τη συμφωνία διάσωσης των 130 δις ευρώ και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου στην Ευρώπη.

Ένας μακρύς βομβαρδισμός νεοφιλελευθερισμού, που περιλαμβάνει δρακόντειες φορολογικές αυξήσεις και ανελέητες περικοπές, άφησε τεράστιες απώλειες στη χώρα. Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση. Το έθνος των Ελλήνων κουράστηκε να βρίσκεται τόσα χρόνια στην πρώτη γραμμή της κρίσης χρέους και να ταλαντεύεται στο χείλος της πτώχευσης. Όλο και περισσότεροι βλέπουν τον Τσίπρα σαν ηγέτη σε αυτό τον αγώνα.

"Με ρωτάς αν φοβάμαι; Θα ήμουν φοβισμένος εάν συνεχίζαμε σε αυτή την πορεία, μια πορεία προς την κοινωνική κόλαση. Όταν κάποιος παλεύει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει".

Πριν από τις κάλπες της 6ης Μαΐου κανείς δεν λάμβανε υπόψη ούτε το όνομά του, ούτε το κόμμα του. Ένας πρώην φοιτητής κομμουνιστής που οδηγεί ένα συνασπισμό από πρώην Τροτσκιστές, Μαοϊκούς, Σοσιαλιστές και Πράσινους.

"Η επικείμενη ψηφοφορία θα καθορίσει όχι μόνο τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο".

Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι ο πόλεμος δεν είναι προσωπικός. Ο εχθρός δεν είναι το Βερολίνο, το οποίο αποτελεί μέχρι τώρα τον μεγαλύτερο χορηγό των κεφαλαίων διάσωσης. "Δεν είναι μεταξύ εθνών και ανθρώπων. Από τη μια πλευρά υπάρχουν εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των ανθρώπων και από την άλλη πλευρά οι παγκόσμιοι κεφαλαιοκράτες, τραπεζίτες, κερδοσκόποι στα χρηματιστήρια και τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ λαών και καπιταλισμού".

Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι έχει γίνει ένα πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή ήταν η πρώτη χώρα που έπεσε θύμα της πολιτικής λύσης για ανάπτυξη μέσω σκληρής λιτότητας.

"Αν το πείραμα συνεχιστεί, θα θεωρηθεί επιτυχημένο και αυτές οι πολιτικές θα εφαρμοστούν σε άλλες χώρες. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει. Δε θα είναι απλώς μια νίκη της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης".

Το άλλο σημείο που επισημαίνει ο Τσίπρας είναι ότι ο φόβος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να διατηρηθεί το status quo. Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αναγνωρίζει την τεράστια ιστορική ευθύνη.

Σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο διάσωσης της αδυσώπητης λιτότητας, η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί κατά 35%. "Ποιος σώζεται, πες μου. Οι Έλληνες όχι. Τα δάνεια πηγαίνουν απευθείας στην αποπληρωμή τόκων και στις τράπεζες".

"Δεν είμαστε ενάντια της Ευρώπη και της νομισματικής ένωσης. Δε θέλουμε να εκβιάσουμε, αλλά θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο τρόπος που που έχει επιλεγεί να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα είναι τελείως αντιπαραγωγικός. Είναι σαν να ρίχνεις χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι".

Ο Τσίπρας αναφέρει ότι η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού. Τώρα ο απόηχος δείχνει ότι το 70% αντιτίθεται σε αυτά που έχουν υπογράψει. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές εκείνες έχασαν κάθε νομιμότητα. Η Ελλάδα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση, απ ότι οι περισσότεροι πιστεύουν.

"Αν χρωστάς 5.000 είναι πρόβλημά σου, αλλά αν χρωστάς 500.000 τότε είναι πρόβλημα της τράπεζας". Είναι ένα κοινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα δικό μας, της Μέρκελ, της Ευρώπης και του κόσμου".

Πηγή: guardian