Δωρεά για να διαγραφεί το ελληνικό χρέος

  • Αναρτήθηκε: 30.6.12 -
Ο Έλληνας κληρονόμος ναυτιλιακής εταιρίας, Πέτρος Νομικός, έχει πάρει την κατάσταση του ελληνικού χρέους στα χέρια του. Ξεκίνησε μια εκστρατεία δωρεάς για να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας. Όπως λέει, εάν όλοι οι συμπατριώτες του κάνουν το καθήκον τους, θα μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τα οικονομικά της. Διαβάστε πως μπορεί να διαγραφεί το χρέος..


Συνέντευξη Πέτρου Νομικού στο γερμανικό περιοδικό Spiegel:

Spiegel: Κύριε Νομικός μόλις αρχίσατε μια εκστρατεία για να ελευθερώσετε την Ελλάδα από το χρέος. Ο οργανισμός σας αγοράζει ελληνικά ομόλογα και στη συνέχεια διαγράφει το χρέος. Σοβαρολογείτε?

Νομικός: Επαγγελματικά ασχολούμαι με αναξιοπαθούντα χρέη. Μου έκανε εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία. Στη ζώνη του ευρώ οι Έλληνες έχουν ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, ενώ η τιμή των ομολόγων τους έχει καταρρεύσει. Αυτό καθιστά δυνατή μια επαναγορά του χρέους σε πολύ χαμηλές τιμές και μια μείωση του ελληνικού χρέους με σχετικά μικρή δαπάνη.

Spiegel: Ρωτάτε τους συμπατριώτες για δωρεές. Τι τους λέτε;

Νομικός: Εάν σπάσεις το εθνικό χρέος, κάθε Έλληνας χρωστάει γύρω στα 25.000 ευρώ. Για αυτό λέω στους συμπολίτες μου να ελευθερωθούν από το χρέος. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με ονομαστική αξία ένα ευρώ έχουν εμπορική συναλλαγή 12 λεπτά. Με μια δωρεά 3.000 ευρώ, κάθε Έλληνας μπορεί να εξαγοράσει την ελευθερία του.

Spiegel: Πόσα ομόλογα έχει αγοράσει ήδη το ίδρυμά σας;

Νομικός: Αγοράζουμε πάντα αυτά τα ομόλογα που έχουν την πιο μεγάλη έκπτωση. Μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει 273.000 ευρώ και κρατάμε 2,2 εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους.

Spiegel: Και τότε θα διαγράψετε το χρέος;

Νομικός: Όχι αμέσως. Αν το κάναμε αυτό θα μειώναμε το αντίκτυπο του έργου μας. Όταν πέσει το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, οι τιμές των ομολόγων θα ανεβούν. Αν το κίνημα διαγραφής του χρέους στεφτεί με επιτυχία, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, επειδή εμείς δε μπορούμε να αγοράσουμε το χρέος τόσο φθηνά όσο στις αγορές. Για αυτό το λόγο εμείς θα κρατήσουμε αυτά τα ομόλογα για κάποιο διάστημα και θα χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη για να αγοράσουμε περισσότερα ομόλογα. Σχεδιάζουμε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ομόλογα και στη συνέχεια θα διαγράψουμε το χρέος μονομιάς.

Spiegel: Έχετε θέσει ένα συγκεκριμένο στόχο;

Νομικός: Αρχίσαμε να συλλέγουμε δωρεές από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί.

Spiegel: Ο πρώτος υποστηρικτής σας ήταν ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, ο οποίος δώρισε 168.590 ευρώ. Πως ενεπλάκη;

Νομικός: Του τηλεφώνησα πριν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να τον ρωτήσω εάν θα χρησιμοποιούσε το λογότυπό μας και το μήνυμά μας. Αμέσως δέχτηκε. Οι μισοί Έλληνες υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, οπότε ήταν μια μεγάλη στιγμή. Τον ρώτησα εάν ήθελε να αγοράσει την ελευθερία των παικτών του. Είπε: Θα αγοράσω επίσης την ελευθερία και των εργαζομένων μου. Έτσι πλήρωσε για 55 ανθρώπους από 3.065 ευρώ για τον καθένα.

Spiegel: Ποιος άλλος έχει υπογράψει μέχρι στιγμής;

Νομικός: Έχω πληρώσει για 34 μέλη της οικογενείας μου. Αλλά δεν έχει να κάνει με το να ζητήσω από τους πλούσιους φίλους μου να συμμετάσχουν. Πρόκειται για την πλειοψηφία των Ελλήνων για να βοηθήσουν τη χώρα τους. Η εκστρατεία αυτή θα λειτουργήσει μόνο εάν γίνει ένα κοινωνικό κίνημα. Οι άνθρωποι θα κοιτάζουν ο ένας τον άλλο και θα αναρωτηθούν: Τι έχεις κάνει  για να πολεμήσεις το χρέος;

Spiegel: Δε θα ήταν πιο εύκολο εάν όλοι οι Έλληνες άρχιζαν να πληρώνουν τους φόρους τους;

Νομικός: Η διαφορά είναι, ότι με τους φόρους δεν ξέρεις που χρησιμοποιούνται τα χρήματα. Υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι μπορώ να λύσω αυτό το πολιτιστικό πρόβλημα. Αλλά οι Έλληνες είναι μεγάλοι πατριώτες και νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το συναίσθημα. Ένα ευρώ για τη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας δεν είναι ένα χαμένο ευρώ στους φόρους.

Spiegel: Ποια είναι η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση;

Νομικός: Πολλοί άνθρωποι από την κυβέρνηση και την διπλωματική κοινότητα βρήκαν την εκστρατεία μας ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αλλά θυμηθείτε ότι είναι μη πολιτική και μη κυβερνητική. Είναι η πρώτη πραγματική εμφάνιση του ιδιωτικού Έλληνα πολίτη που οργανώνει τους υπόλοιπους Έλληνες να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Δείχνει στον κόσμο ότι παίρνουμε την πρωτοβουλία.

Spiegel: Ιδρύσατε το ίδρυμα στην αμερικανική πολιτεία του Deaware. Γιατί όχι στην Ελλάδα;

Νομικός: Στην Ελλάδα δε θα μπορούσα να σιγουρευτώ ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να παραμείνουν άθικτα. Το να είσαι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε δωρεά από τους φόρους τους. Είναι ένα κίνητρο για τους πλούσιους Έλληνες της διασποράς στις ΗΠΑ.

Spiegel: Και για τις άλλες εθνικότητες επίσης;

Νομικός: Κάθε φίλος της Ελλάδας είναι ευπρόσδεκτος. Αρχικά, σκέφτηκα ότι οι Έλληνες της διασποράς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Αλλά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας. Κάποιες εταιρίες διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους με το σλόγκαν "Ελλάδα ελεύθερη από το χρέος" και πληρώνουν μέρος των κερδών τους στην εκστρατεία μας.

Πηγή: spiegel