Η δραχμή θα σταματήσει την κρίση

  • Αναρτήθηκε: 3.12.12 -
Η Ελλάδα έχει εναλλακτική λύση πέρα από τη λιτότητα και το έχει αποδείξει η Αργεντινή, αλλά το ΔΝΤ και η Γερμανία δε θέλουν η Ελλάδα να γνωρίσει την αλήθεια, ότι η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη οικονομία και όχι σε καταστροφή..


Έχουν περάσει λίγο πάνω από 4 μήνες από το τελευταίο σχέδιο διάσωσης. Χαρακτηρίστηκε από την υποτίμηση του ιδιωτικού χρέους με αντάλλαγμα περισσότερων μέτρων λιτότητας. Είναι ήδη σαφές ότι η Ελλάδα δε θα επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος και ο κύριος λόγος είναι ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό οδήγησαν σε μια πολύ πιο απότομη ύφεση απ ότι είχαν προβλέψει. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τώρα να συρρικνωθεί η παγκόσμια οικονομία κατά 7%. Αυτό δε μπορεί να συγκριθεί με την πρόβλεψη του ΔΝΤ στο 4,7%.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΔΝΤ και οι άλλοι φορείς υποτίμησαν τη σοβαρότητα της ύφεσης στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2011 το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η οικονομία θα είχε αυξηθεί κατά 1,1% το 2011, αφού συρρικνώθηκε κατά 3%. Στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% το 2011. Τον Απρίλιο του 2011 το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε μια αργή και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2012.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού και η αύξηση των φόρων στη μέση της ύφεσης έχουν ακριβώς το προβλεπόμενο αποτέλεσμα των παλιών οικονομικών βιβλίων: μείωση της ζήτησης, επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον δεδομένου ότι η μείωση της παραγωγής σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα και η αύξηση της ανεργίας σημαίνει μεγαλύτερο κόστος στα επιδόματα ανεργίας, η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην μείωση των ελλειμμάτων.

Για αυτό η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει το στόχο του ελλείμματος για το τρέχον έτος. Αρχικά αυτό υποτίθεται ότι θα προκαλέσει αποκοπή των κονδυλίων από την ΕΕ και έπειτα θα οδηγήσει σε μια χρεοκοπία, η οποία θα αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να φέρει πίσω τη δραχμή.

Αυτό ακούγεται πολύ τρομακτικό για την Ελλάδα, μια κατάσταση που παρουσιάζεται ως πλήρως ανεπτυγμένη οικονομική κρίση. Οι τράπεζες δε θα έχουν χρήματα για τους καταθέτες τους, μέχρις ότου η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα. Στη καλύτερη περίπτωση, η εκτύπωση και η διανομή της δραχμής θα διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα. Αν η μετάβαση στο νέο νόμισμα διαρκέσει 3 ή 4 βδομάδες το χτύπημα στην οικονομία θα είναι πολύ χειρότερο.

Η μεταβατική περίοδος στη δραχμή θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αναστάτωση και πόνο, αλλά μόλις η δραχμή μπει στη θέση της, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει σε μια υγιή πορεία ανάπτυξης. Μόλις η Ελλάδα αφήσει το ευρώ και επανέλθει σε μια αξιοπρεπή θέση, τότε ο δρόμος προς την ΤΡΟΙΚΑ θα είναι πιθανόν μια απαράδεκτη λύση για τους λαούς της Ισπανίας και της Ιταλίας. Εφόσον καμία χώρα δεν ακολουθεί την έξοδο από το ευρώ, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τη λιτότητα.

Πηγή: guardian