Χρεοκοπία μια νέα αρχή

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Η Ελλάδα απογοήτευσε τους πιστωτές της για άλλη μια φορά. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει ακόμα περισσότερο χρόνο και χρειάζεται επιπλέον δις βοήθειας. Οι πιστωτές όμως είναι απρόθυμοι να παρέχουν οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνη ελπίδα, είναι να παραδεχτεί η Ελλάδα την ήττα της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χρεοκοπώντας..


Επισήμως, όλα πάνε βάση σχεδίου. Το Σεπτέμβριο οι υπάλληλοι της ΤΡΟΙΚΑ θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ελέγξουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και στη συνέχεια θα καταβάλλουν τα δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Αλλά στην πραγματικότητα, είναι μάλλον απίθανο ότι θα καταβληθεί ποτέ ολόκληρο το ποσό των 130 δις ευρώ και το πιο απίθανο είναι ότι τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης θα κρατήσουν την Ελλάδα μακρυά από την πτώχευση.

Οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης δεν ισχύουν πλέον. Εκείνη την εποχή η ελληνική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 4,5% και τώρα αυτό το ποσοστό είναι κοντά στο 7%. Αυτό σημαίνει ακόμα λιγότερα φορολογικά έσοδα και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες.

Ένα πράγμα είναι σαφές. Εκτός από τον περισσότερο χρόνο, η Ελλάδα χρειάζεται και περισσότερα χρήματα. Όμως οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να δώσουν περισσότερα. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπέγραφε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, τα μέλη του δικού της συντηρητικού συνασπισμού θα την κυνηγούσαν πιθανότατα έξω από το κτίριο.

Αν ποτέ υπήρχε σαν στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε έχουν αποτύχει. Το μόνο πράγμα που έχουν δημιουργήσει τα δραστικά μέτρα λιτότητας, είναι να επιδεινώσουν την οικονομική κρίση και να σπρώξουν τα χρέη της Ελλάδας ακόμα ψηλότερα. Παρόλα αυτά οι πιστωτές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η μόνη επιλογή που έχει απομείνει για την Ελλάδα είναι να πτωχεύσει. Δεν έχει σημασία πόσο απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά φαίνεται να είναι η μοναδική ευκαιρία για την επίλυση της κατάστασης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να απαλλαγεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή.

Πηγή: spiegel