Το ευρώ πρέπει να διαλυθεί

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Η αποτυχία της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι ταπεινωτική. Το καλύτερο πράγμα θα ήταν η διάλυση του ευρώ και η εναλλακτική να δούμε τις φλόγες να αγγίζουν τα ύψη. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι ο Σαμαράς προειδοποιεί ότι η Ελλάδα έχει ωθηθεί στο όριο και ότι βρίσκεται εκεί που ήταν η Βαϊμάρη της Γερμανίας..


Δεν είναι περίεργο ούτε ότι η Ισπανία βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα, όσον αφορά στα μερίδια αθλιότητας της ανεργίας των νέων και της δυσπιστίας για τη βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όταν ο William Hague είχε παρομοιάσει κάποτε πως τα μέλη της ευρωζώνης είναι σαν να έχουν παγιδευτεί σε ένα φλεγόμενο κτίριο χωρίς έξοδο κινδύνου, ήταν μια περιγραφή που είναι ικανή να περιγράψει την ανεργία των νέων που αγγίζει το 55% στις ηλικίες κάτω των 25.

Η μελέτη που βασίζεται στις περιόδους ύφεσης του 19ου αιώνα, δείχνει ότι οι περισσότερες είναι σύντομες και απότομες σαν τα βαριά κρυολογήματα. Αυτή η ύφεση που βιώνουμε σήμερα κάθε άλλο παρά κρυολόγημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μάλλον σαν επιδημία που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των οικονομιών και εξαπλώνεται από τη μια χώρα στις άλλες. Αυτή είναι η κατάσταση της ευρωζώνης σήμερα.

Στην Ιταλία η δραστηριότητα καταρρέει, ενώ στη Γαλλία εξασθενεί γρήγορα. Από την άλλη στη Γερμανία έχει αρχίσει να υποχωρεί. Η ανεργία στις χώρες της ευρωζώνης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ύφεση έχει αρχίσει να τρέφεται από τον εαυτό της. Η κατάρρευση της ζήτησης οδηγεί σε χρεοκοπίες εταιριών, προσθέτοντας προβλήματα χρέους στο ήδη αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Τα δημόσια οικονομικά πάσχουν αυξάνοντας την πίεση στα οικονομικά υπουργεία για την εύρεση πρόσθετης εξοικονόμησης.

Η κρίση της Ευρώπης επηρεάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Έχει παρεμποδίσει την ήδη αβέβαιη οικονομία των ΗΠΑ και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να εκλεχθεί ο Mitt Romney ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένες εμπορικές εντάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το μέλλον του ευρώ δεν είναι ανοικτό σε διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί σε μια δεύτερη ή ακόμα και τρίτη χαμένη δεκαετία. Η δεύτερη χαμένη δεκαετία είναι σίγουρα μια πολύ πιθανή προοπτική.

Το καλύτερο πράγμα για την Ευρώπη θα είναι αν θα σπάσει σε θρύψαλα το ευρώ, επιτρέποντας στις χώρες να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και να επιβάλλουν ελέγχους κεφαλαίων. Σίγουρα θα είναι επώδυνο, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να πληρώσουν τα χρέη πιο αργά. Η εναλλακτική λύση θα είναι να καθίσουμε και να απολαύσουμε τις φλόγες που θα αγγίζουν τα ύψη.

Πηγή: guardian