Τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ασχολείται με τη μαζική φυγή των υψηλά μορφωμένων Ελλήνων προς τη Γερμανία και αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρουσιάζεται το παράδειγμα μιας Ελληνίδας γραφίστριας..


Η Θάλεια ονειρεύτηκε να βρει την τύχη της στη χώρα που οι παππούδες της, κατά τη δεκαετία του 1960, μπόρεσαν να φτιάξουν τη ζωή τους. Έτσι ταξίδεψε το Νοέμβριο μέχρι το Βερολίνο με ένα ζευγάρι ζεστές μπότες, μερικά φορέματα, ένα σακάκι και ένα ελληνο-γερμανικό λεξικό. Οποιοδήποτε μέρος είναι καλύτερο από την Αθήνα σκέφτηκε. Έτσι πήρε ένα εισιτήριο για το Βερολίνο. Τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να φανούν.

Η αναζήτηση κατοικίας ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τη Θάλεια. Ο λόγος ήταν ότι κανείς δε νοικιάζει σε Έλληνες. Ήταν αντιμέτωπη με τη γερμανική γλώσσα, καθώς δε διέθετε τα απαραίτητα χρήματα για την εκμάθηση αυτής. Το χειρότερο πράγμα για αυτήν όμως, ήταν ότι αντιλήφθηκε ότι η ιδέα της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν τελικά και τόσο ελεύθερη..

Αν και το Υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας είχε καλέσει τους Ευρωπαίους, από χώρες όπως της Ελλάδας, να δουλέψουν και να σπουδάσουν στη Γερμανία, τώρα φαίνεται ότι πέρα από την ανοιχτή πρόσκληση της Άνγκελας Μέρκελ, υπάρχουν αρκετά προβλήματα για την υποδοχή των μεταναστών.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι "Οι υποσχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, για αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με δημοσιονομικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο παράδειγμα των Ελλήνων ακαδημαϊκών, αντί να παίρνει υπό μάλης τους μετανάστες και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν, όπως έκανε με τους Μουσουλμάνους, χτίζει τα σύνορά της ακόμαπιο ψηλά. Δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό των ξένων μεταναστών υψηλής μόρφωσης".

Το Spiegel αναφέρει ότι οι Έλληνες συρρέουν στη Γερμανία κατά χιλιάδες, αλλά αγωνίζονται για να βρουν θέσεις εργασίας, ειδικά αν δεν ομιλούν τη γερμανική γλώσσα. Μερικοί άνθρωποι από την ελληνική κοινότητα στη Γερμανία δυσανασχετούν με τους νεοφερμένους συμπατριώτες τους.

Περίπου 25.000 νέοι έλληνες μετανάστες καταχωρήθηκαν από τις γερμανικές αρχές το περασμένο έτος, διπλάσιοι από το 2010. Οι αρχές όμως κάνουν λόγο για 60.000 νέους έλληνες μετανάστες, διότι δεν έχουν καταχωρηθεί όλοι. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί πρόσφυγες με πτυχία δικηγόρων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων και εξοπλισμένοι με θάρρος και αφέλεια επειδή ελπίζουν ότι θα βρουν τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Οι ελληνικές κοινότητες κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τα αυξανόμενα κύματα νέων ελλήνων μεταναστών, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί να νιώθουν υπεύθυνοι για τους νέους μετανάστες, μόνο και μόνο επειδή οι γονείς ή οι παππούδες τους είχαν μεταναστεύσει κάποτε στη Γερμανία. Υποστηρίζουν ότι έχουν ζήσει δεκαετίες στη Γερμανία και έχουν πλέον φτιάξει τη ζωή τους και δε θέλουν να δικαιολογήσουν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας τους.

Σχετικά άρθρα:
Η γερμανική οικονομία θα καταρρεύσει χωρίς τους μετανάστες
Ανασφάλιστη εργασία και στη Γερμανία
Δουλειά στη Γερμανία - Τι φόρους πληρώνεις;
Κάλεσμα μεταναστών από Γερμανία
Τα σχολεία της Γερμανίας γέμισαν με μετανάστες
Νηπιαγωγοί στη Γερμανία
Ευκαιρίες για θέσεις εργασίας στη Γερμανία
Ανώνυμες εφαρμογές βοηθούν την εύρεση εργασίας στη Γερμανία
Η Γερμανία ένα βήμα μπροστά για τους ειδικευμένους μετανάστες
Πηγή: spiegel