Οι πολιτικοί της Σικελίας θυμίζουν Ελλάδα

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Θέσεις εργασίας για τους φίλους, συμβάσεις για τους συγγενείς και μετρητά για όλους. Έτσι λειτουργεί η πολιτική στη Σικελία. Η διαφθορά και ο νεποτισμός στοιχειώνει πραγματικά τη Νότια Ευρώπη και θυμίζει Ελλάδα..


Οι πολιτικοί έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ικανοί στο να βρίσκουν θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες για τους φίλους τους. Σήμερα 144.000 Σικελοί αμείβονται από το κράτος και ένας στους οκτώ από αυτούς έχει διευθυντική θέση. Πολλά διοικητικά γραφεία είναι γεμάτα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για το τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν.

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι πολιτικοί της Σικελίας δείχνουν εντυπωσιακή δημιουργικότητα. Περίπου 27.000 Σικελοί για παράδειγμα προστατεύουν τα ελάχιστα δάση του νησιού, δηλαδή πολλοί περισσότεροι από χώρες με απέραντα δάση.

Η Σικελία θεωρητικά έχει αποκομίσει περίπου 20 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις από την ΕΕ από το 2000, αλλά μόνο ένα μέρος των χρημάτων έχει χρησιμοποιηθεί. Η Σικελία δεν έχει αναλάβει πολλά έργα και τα περισσότερα χρήματα έχουν σπαταληθεί. Γέφυρες - αυτοκινητόδρομοι χωρίς πρόσβαση και φράγματα χωρίς νερό επιβεβαιώνουν το οικονομικό σκάνδαλο.

Η εφημερίδα της Ρώμης, La Repubblica, σχολιάζοντας τον οικονομικό όλεθρο της Σικελίας, έγραψε ότι η Σικελία είναι η Ελλάδα της Ιταλίας. Πράγματι, οι πρακτικές των Ελλήνων ή των Σικελών  μπορούν να εντοπιστούν σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που αγωνίζονται στην κρίση χρέους. Οι πρακτικές αυτές συμπεριλαμβάνουν χρήση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα για λόγους προεκλογικής εκστρατείας, επικερδή συμβόλαια για τους φίλους και τους υποστηρικτές των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών της ευνοιοκρατίας. Το πραγματικό πρόβλημα της κρίσης χρέους δεν είναι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η διαφθορά και τα απόβλητα του νεποτισμού.

Στη Σικελία εάν δεν έχεις φίλους σε υψηλές θέσεις θα είσαι ο ηττημένος. Στο Παλέρμο περίπου 3.000 οικογένειες ζουν σε πρωτόγονες κατοικίες, με στέγες από λαμαρίνες ή πλάκες αμιάντου και πολλοί δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό. Αυτή η πόλη παράγκα έχει τις ρίζες της στον απόηχο του σεισμού του 1908 και στους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ανεγέρθηκαν ακόμα περισσότερες καλύβες. Οι πιο πρόσφατες πληγές σημειώθηκαν με τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και απλά δεν ήξεραν που να πάνε. Έτσι κατέληξαν σε μια τρώγλη. Οι πολιτικοί την επόμενη μέρα της καταστροφής τους ξεχνάνε επειδή δεν έχουν τους σωστούς φίλους. Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την άφθονη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Πηγή: spiegel