Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους

  • Αναρτήθηκε: 3.12.12 -
"Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους" αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung. Οι πολύ καλά αμειβόμενος ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα δεν πληρώνουν πρακτικά σχεδόν κανένα φόρο, ακόμα και τη στιγμή που η χώρα έχει πτωχεύσει..


Ο εμπορικός στόλος της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος σε όλο τον κόσμο, όπου αναλογεί σε περισσότερα από 3.000 πλοία με χωρητικότητα  πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους. Μόνο το έτος 2010, της βαθιάς κρίσης, ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 13%. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ήδη κάνει νέες παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια και εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή.

Ένα στα πέντε πετρελαιοφόρα ή πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, που διασχίζουν τους ωκεανούς του κόσμου, ανήκουν σε Έλληνες μετόχους. Περισσότεροι από 250 Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει πλοία, κυρίως από ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Όλοι αυτοί οι εφοπλιστές πληρώνουν ελάχιστους φόρους και αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Ο συμβολικός φόρος που πληρώνουν αφορά το φόρο χωρητικότητας που ισχύει από το 1950, ο οποίος είχε εισαχθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σχεδόν όλα τα κέρδη από τις ναυτιλιακές εταιρίες είναι αφορολόγητα.

Πηγή: taz.de