Η Ελληνική προεδρία της ΕΕ

Ελληνική προεδρία στην ΕΕ 2014
Πως περιγράφουν οι Γερμανοί την Ελληνική προεδρία της ΕΕ; Πόσο θα μας κοστίσει; Θα μπορέσει η χρεοκοπημένη χώρα να προεδρεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;



Με την έναρξη του 2014, αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην Αθήνα την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ - ενώ έχει στις δημοσκοπήσεις την πλειονότητα των πολιτών εναντίον της και δύσκολες επιλογές μπροστά της. Στην Ευρώπη αναμένονται ταραγμένοι καιροί.

Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς: Θα επιζήσει έξι μήνες, χωρίς το χάος;

Μερικές φορές χρειάζεται μια ανασκόπηση στο παρελθόν για να καταλάβεις την απογοήτευση για το μέλλον - έτσι και τώρα, κατά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014.

Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ελλάδα για τελευταία φορά οδήγησε την προεδρία της ΕΕ ήταν ακόμα αισιόδοξη. Η Ατζέντα περιστράφηκε γύρω από την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων. Η Ελλάδα το περήφανο λίκνο της δημοκρατίας, θέλησε να βοηθήσει και φαινόταν προορισμένη για το ρόλο της. Η χώρα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η οικονομία της αναπτυσσόταν τότε ταχύτερα από το υπόλοιπο της Ευρωζώνης.

Όταν αυτή την εβδομάδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προΐσταται για την έναρξη ανάληψης προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, δεν είναι πλέον για τη διεύρυνση της Ευρώπης. Θα τεθεί το ερώτημα, μπορεί το μεγαλύτερο προβληματικό παιδί της Ένωσης , να είναι ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό μέλος ή το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν την χώρα αλλά και την Ευρώπη περαιτέρω;

Αυτή τη φορά μόνο 12000 ευρώ για το λογότυπο Προεδρίας. 
" Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη και ενδεχομένως απογοητευτική προεδρία», λέει ένα από τα καλύτερους γνώστες της χώρας στις Βρυξέλλες. Δεν είναι καν τόσο πολύ για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της προεδρίας, στην οποία οι Έλληνες αποκαλύπτουν κάθε λεπτομέρεια, το αν θα δωρίσουν στις αντιπροσωπείες που επισκέπτονται καρφίτσες για γραβάτες, ή πόσο ακριβό ήταν το λογότυπο της Προεδρίας (μόνο € 12.000, σε σύγκριση με 100.000 το λογότυπο υπό τη Γερμανική Προεδρία) . Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για κόστος της Προεδρίας, κατά μέσο όρο, αλλά οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν κάτι λιγότερο από 50 εκατομμύρια.

Πρόκειται για την επικείμενη πτώχευση των δομών. Στις Βρυξέλλες, όπου από τον Απρίλιο, το Κοινοβούλιο της ΕΕ δύσκολα θα είναι σε θέση να εργαστεί, επειδή τον Μάιο θα γίνουν γενικές εκλογές. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να επικρατήσει σε αυτές τις εκλογές, η ριζοσπαστική αντι-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά. Στέλνοντας ως απειλή, "Τέρας" στις Βρυξέλλες, αυτό το σοκ θα μπορούσε να φέρει αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά σκέπτεται να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει εκλογές τον Ιούνιο 2016. Στις δημοσκοπήσεις όμως ο Συντηρητικός-Σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός δεν έχει πλέον την πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση κάνει σχέδια για πιθανή ανατροπή του Πρωθυπουργού Σαμαρά διότι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός.

"Σκοπός τους είναι να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη".

Τι μπορεί να επιτευχθεί υπό αυτές τις συνθήκες; Εμπειρογνώμονες, όπως ο Jens Bastian, ο οποίος ήταν ένας οικονομολόγος της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, ελπίζουν σε μια διαφορετική συζήτηση : «Οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι η χώρα τους παίρνει την προεδρία της ΕΕ και θέλουν να τους πάρουν πάλι σοβαρά υπόψη. "Σε έρευνες, το 86 τοις εκατό των Ελλήνων πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην Ευρώπη.
Αυτό ήθελε να αλλάξει ο Σαμαράς πρόσφατα τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Επαίνεσε την μακροοικονομική πρόοδο της χώρας του, γι αυτό χρειάζεται :

Μια ισχυρότερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός τεσσάρων ετών από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει ακόμη και ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων.

Τώρα η χώρα θέλει παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για το τεράστιο χρέος. Με € 320 δισεκατομμύρια που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 176 τοις εκατό της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Επίσης αποσκοπεί η κυβέρνηση διευκόλυνση στον κοινωνικό τομέα. Τέλος, περίπου ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.

Επίσης θα έπρεπε, υπό την ελληνική προεδρία, να υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πώς θα έπρεπε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη;

Εντός της ΕΕ, μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ αυτών που προωθούν την μεταρρύθμιση και αυτών που κουράστηκαν από αυτήν . Συγκεκριμένα : Η Γερμανία, η οποία επιμένει σε περαιτέρω βήματα μεταρρύθμισης, στέκεται όλο και περισσότερο μόνη της. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια νέα προσέγγιση για την επιβολή υποχρεωτικών συμβάσεων μεταρρύθμισης. ΟΙ χώρες, που είναι σε κρίση, θα πρέπει να δεσμευθούν έναντι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά η αντίσταση ήταν πολύ ισχυρή. Μέρκελ τελικά παραπονέθηκε απογοητευμένη, που υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι πολύ πιθανό ότι και μάλιστα η Ελλάδα, της οποίας η χρεοκοπία ξεκίνησε την ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει τους επόμενους μήνες να προεδρεύει οδηγώντας την με τέτοιου είδους συζητήσεις. Και αν η κυβέρνηση αυτής της χώρας επιβιώνει χωρίς την εσωτερική αναστάτωση, περνά το σκήπτρο πάλι σε ένα άλλο κράτος της κρίσης. Από τον Ιούλιο η Ιταλία παίρνει τα ηνία της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Enrico Letta με αυτοπεποίθηση αντικρούει τις απαιτήσεις της Μέρκελ για μεταρρύθμιση.
Πηγή: Spiegel

0 σχόλια: