Η πραγματική ωρολογιακή βόμβα της Ελλάδας

Ελλάδα - Ωρολογιακή βόμβα
Το χρέος είναι η χειρότερη υποθήκη της Ελλάδας. Όμως η χώρα έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Οι νέοι ακαδημαϊκής εκπαίδευσης φεύγουν από την Ελλάδα, το να κάνεις κάποιος παιδιά θεωρείται πολυτέλεια. Το έθνος γερνάει!!



Το χρέος θεωρείται η πιο σοβαρή υποθήκη της Ελλάδας αλλά πολύ ποιο επικίνδυνο είναι μια άλλη ωρολογιακή βόμβα: το έθνος γερνάει. Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για περισσότερους συνταξιούχους. Η Ελλάδα γίνεται το γηροκομείο της Ευρώπης. Το κοινωνικό κράτος απειλείται από κατάρρευση και τα χρέη δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν.

Στην ΕΕ ο πληθυσμός γερνάει αλλά στην Ελλάδα γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Η κρίση ενισχύει αυτήν την τάση. Το να κάνεις κάποιος παιδιά θεωρείται πλέον πολυτέλεια, την οποίαν πολύ λίγες οικογένειες μπορούν πλέον οικονομικά να αντέξουν. Ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας "Η τρόικα τρώει τα παιδιά μας".

Αλλά δεν είναι μόνο το πρόβλημα των γεννήσεων. όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα, επειδή δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τους εαυτούς τους. Κατά την δεκαετία του 60 ανειδίκευτοι Έλληνες προπαντός από την Βόρεια Ελλάδα αναζήτησαν εργασία στην Γερμανία και άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Τώρα συμβαίνει όμως να φεύγουν από την χώρα οι πιο ικανοί νέοι. 150.000 Έλληνες απόφοιτοι τα τελευταία 5 χρόνια μετανάστευσαν. Σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα της Kapa Research τον Δεκέμβριο του 2013 το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έφευγαν από την Ελλάδα εάν είχαν την ευκαιρία. Το 46% δήλωσε συγκεκριμένα ότι έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο της μετανάστευσης. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που η κυβέρνηση έχει επιβάλλει υπό την πίεση των διεθνών δανειστών κάνει την χώρα να αιμορραγεί.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.- στατιστικής υπηρεσίας της Eurostat, στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων ήταν κατά 16.300 υψηλότερος από εκείνων των γεννήσεων. Στο ελληνικό ισοζύγιο μετανάστευσης το αποτέλεσμα είναι αρνητικό κατά 44.200. Το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων που αποδίδει την αναλογία του αριθμού των ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν απασχολούνται πλέον προς τον αριθμό του πληθυσμού που είναι σε ικανή ηλικία για εργασία βρίσκεται στην Ελλάδα στο 29,9%, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 24,2% της Ε.Ε. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας του 28% επιδεινώνει το πρόβλημα: Ικανός για εργασία δεν συνεπάγεται και εργαζόμενος. Για το έτος 2050, η Eurostat, η Ελλάδα προβλέπει ένα ποσοστό ηλικιωμένων 57,5%, ενώ συγκριτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι 50,2%.
Άρθρο μεταφρασμένο από το Handelsblatt: Griechenlands wahre Zeitbombe

0 σχόλια: