Independent: Συγκλονιστική βλάβη στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία στην Ελλάδα
Η Βρετανική εφημερίδα Independent αποκαλύπτει τις συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων και στο σύστημα υγείας γενικότερα, έπειτα από έρευνες εμπειρογνωμόνων. Ένα άρθρο που δεν πρόκειται να το δείτε δημοσιευμένο από ελληνικά μέσα ενημέρωσης..


Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με συνέπεια να δημιουργείται ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, του (HIV) AIDS και της αυτοκτονίας.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν πει: Τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση από την οικονομική κρίση προκάλεσαν "συγκλονιστική" βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Σε μια καταδικαστική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των περικοπών των δαπανών για το ελληνικό σύστημα υγείας, ακαδημαϊκοί, βρήκαν ενδείξεις για άνοδο του ποσοστού της βρεφικής θνησιμότητας, και εκτόξευση των επίπεδων της μόλυνσης από τον ιό (HIV) AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, την επιστροφή της ελονοσίας και μια απότομη άνοδο στις αυτοκτονίες.

Οι ειδικοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και το London School της Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής (LSHTM), λένε ότι ο προϋπολογισμός στην Ελλάδα, στα Δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 25 τοις εκατό και μεταξύ 2009 και 2011 οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα μειώθηκαν κατά το ήμισυ, οδηγώντας μερικά φάρμακα να γίνονται πλέον δυσεύρετα.

Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την κατάσταση υγείας του λαού, έχει οδηγήσει σε περίπου 800.000 άτομα να στερούνται είτε κρατικής πρόνοιας είτε πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και έχουν παρέμβει πλέον διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, για να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (21-02-2014) στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα, η οποία απαίτησε δραστικές περικοπές, ως προϋπόθεση για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους μεταξύ του 2010 και του 2012 και στην άρνηση τους σχετικά με το κακό που προξένησαν στον ελληνικό λαό.

"Το κόστος της λιτότητας βαρύνει κυρίως τους απλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας", δήλωσε ο συγγραφέας Dr David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. "Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, να βρει μια επείγουσα λύση σε αυτή την κλιμάκωση της ανθρώπινης κρίσης".

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες περικοπές προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των δίδυμων πακέτων διάσωσης, ύψους € 240 δισεκατομμυρίων, που προσφέρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι γνωστή ως η Τρόικα. Στις δαπάνες για την υγεία τέθηκε πλαφόν στο έξι τοις εκατό του ΑΕΠ.

Ανάλυση των στοιχείων από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης αποκάλυψε η έρευνα, ένα άλμα στον αριθμό των ατόμων με ανικανοποίητες ανάγκες για την υγεία, είπαν οι συγγραφείς. Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης έχει σημαντικά μετατοπιστεί από το κράτος προς τους ασθενείς, με νέα τέλη για τις συνταγές και έχουν εισαχθεί και τέλη για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα οποία αυξήθηκαν από € 3 σε € 5.

Τα προγράμματα της κυβέρνησης για την πρόληψη της νόσων έχουν επίσης οδηγήσει στην αναβίωση των κάποτε σπάνιων μολυσματικών ασθενειών. Όπως η ελονοσία, η οποία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μολυσματικές ασθένειες που έχουν διατηρηθεί σε απόσταση κατά τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια, επειδή είχαν ενισχυθεί από τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία», αναφέρει ο Martin McKee, καθηγητής της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στο LSHTM και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, είπε στην Independent. Όπως το ελληνικό παράδειγμα δείχνει, μπορούν πολύ εύκολα να επωφεληθούν αυτών των αλλαγών.

«Η εμπειρία της Ελλάδας καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εκτίμησης των επιπτώσεων για την πολιτική της υγείας σε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση." Προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για χρήστες παράνομων ναρκωτικών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές, με το ένα τρίτο των προγραμμάτων να σταματούν το 2009-10, το πρώτο έτος της λιτότητας. Μειώσεις του αριθμού των συριγγών και προφυλακτικών σε γνωστούς χρήστες ναρκωτικών, έχει οδηγήσει άμεσα σε μια απότομη αύξηση του ποσοστού των μολύνσεων από τον AIDS (HIV). Ανέφερε η έκθεση, από μόλις 15 το 2009 σε 484 σε 2012.

Μολονότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού, για να προκύψει κάτι όμως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Η Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μια αύξηση 21 τοις εκατό σε θνησιγενείς μεταξύ 2008 και 2011, η οποία αποδόθηκε σε μειωμένη πρόσβαση στις προγεννητικές υπηρεσίες, και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε επίσης κατά 43 τοις εκατό μεταξύ 2008 και 2010.

Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από περίπου 400 το 2008 σε σχεδόν 500 το 2011.
Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, ερευνητής στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι "Το ελληνικό κράτος πρόνοιας έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους του, που αυτοί τώρα το χρειάζονται περισσότερο."

"Τι συμβαίνει σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα είναι αρκετά σοκαριστικό", έγραψε η Independent. "Είναι αρκετά ξεκάθαρο να μετρηθεί τι έχει συμβεί, είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των μακροχρόνιων άνεργων και ανασφάλιστων."

Μελέτη

Το Metropolitan Community Clinic στην Αθήνα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Διοικείται από εθελοντές γιατρούς και παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους χωρίς ιατρική ασφάλιση.
Συνιδρυτής o Χρήστος Σιδέρης είπε στην εφημερίδα Independent : "Η κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα είναι δυστυχώς, δραματική. Έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 4.400 ασθενείς, με περισσότερα από 20.300 ραντεβού σε 26 μήνες λειτουργίας. Περιθάλπουμε περισσότερα από 300 παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών και βοήθησαν 126 ασθενείς με καρκίνο να λαμβάνουν χημειοθεραπεία, σε συνεργασία με δημόσια νοσοκομεία . Αυτό δεν γίνεται με επίσημη ιδιότητα, αλλά από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, κάθε Τετάρτη μετά τις ώρες εργασίας και με την βοήθεια δωρεάς φαρμάκων.

Έχουμε τρεις βασικούς κανόνες : δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν, δεν έχουμε καμία κομματική πολιτική και εμείς δεν διαφημίζουμε κανέναν για τη βοήθεια που μας προσφέρουν. Δεχόμαστε μόνο τα χρήματα από τους δικούς μας εθελοντές. Υπάρχουν 250 από αυτούς αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι εθελοντές κάνουν εράνους για να δώσουν τα χρήματα. Ο τοπικός δήμος μας βοηθά επίσης. Τα φάρμακα μας είναι όλα από δωρεές. Υπάρχουν περισσότερα από 40 ιατρεία και φαρμακεία, όπως εμάς σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Είμαστε εδώ μόνο επειδή υπάρχει ανάγκη . Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δεν το θέλουμε."

0 σχόλια: