Bloomberg: Ο φόβος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Κρίση στην Ελλάδα

Bloomberg: Προσοχή στους Έλληνες, όταν επιστρέψουν στις αγορές θα εγκαταλείψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές φέτος, συναντά τις αντιθέσεις από τους πιστωτές διάσωσης, οι οποίοι ανησυχούν ότι μπορεί να επιτρέψει την κυβέρνηση να χαλαρώσει τις προσπάθειες για να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκφράσει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, αν καταφέρει να γλιστρήσει από τα δεσμά του προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν δύο υπάλληλοι, ένας από την Ελλάδα και ένα άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησαν να μην κατονομασθεί, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η Ελλάδα παρέδωσε τον έλεγχο των οικονομικών και της πολιτικής του προϋπολογισμού της στη λεγόμενη τρόικα, όταν αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης το 2010. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει ότι σκοπεύει να βγει και πάλι στις αγορές, σηματοδοτώντας το τέλος της ελληνικής διάσωσης, που προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

"Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα, ότι όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10 τοις εκατό τότε είχε όλη την διαπραγματευτική ισχύ, αυτή όμως επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στη λιτότητα παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, ένας στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland Group Plc στο Λονδίνο. "Η επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι ορισμένες από τις αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις δεν θα έπρεπε ποτέ να θεσπιστούν."

Η επιρροή της Τρόικας

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα είναι πίσω από εκεί, που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους, αγγίζοντας το 6,65 τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια. "Η επιρροή της τρόικας πάνω στον Σαμαρά έχει ήδη εξασθενήσει. Με την οικονομία να βγαίνει από εξαετή ύφεση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός έχει αρκετά μετρητά για να πληρώσει μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Χρειάζεται μόνο να δανειστεί για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές € 321 δισεκατομμυρίων του χρέους".

Οι Υπάλληλοι της Τρόικας ανησυχούν ότι θα χάσουν την επιρροή στην ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα θα διολισθήσει και πάλι στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την ΕΕ. Σε αυτό το σενάριο, τα κράτη μέλη του ευρώ μπορεί να αρνηθούν ένα άλλο σχέδιο διάσωσης, είπαν.

0 σχόλια: