Tι είναι το dark web;

Dark Web
Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν κρυφές περιοχές του Διαδικτύου για να αγοράζουν και να πωλούν τα στοιχεία κλεμμένων πιστωτικών καρτών.


Υπάρχει μια χαλαρή στάση από πολλές επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για την προτεραιότητα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποιούν τακτικά κρυφές περιοχές του διαδικτύου, είναι γνωστό ως «dark web» εκεί αγοράζουν και πωλούν κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλες προσωπικές πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν από τους αναγνώστες πιστωτικών καρτών σε καταστήματα.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της, η εταιρία κυβερνο - ασφάλειας McAfee προειδοποίησε ότι η επίθεση τον Δεκέμβριο του 2013 στο τμήμα λιανικής της Target στις ΗΠΑ, η οποία έχει καταταχτεί μεταξύ των μεγαλύτερων περιστατικών απώλειας δεδομένων όλων των εποχών, μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αυτή η επίθεση διεξήχθη χρησιμοποιώντας σχετικώς απλές τεχνολογίες που αγοράζονται «από το ράφι» και προσαρμοσμένη ειδικά για το σκοπό αυτό. Η McAfee δήλωσε ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση σε αυτούς τους τύπους των επιθέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
 
Στην έρευνά του σε υπόγειες αγορές «dark web», η McAfee διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα 40 εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών καρτών του dark web είχαν δηλωθεί ως κλεμμένες από την Target, προσφέρθηκαν προς πώληση σε παρτίδες μεταξύ ενός εκατομμυρίου και τεσσάρων εκατομμυρίων σε ένα χρόνο.

Οι κλέφτες ψάχνουν για αυτά τα δεδομένα, όταν ήταν σε θέση να πληρώσουν για τις κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας έναν από τους πολλούς ανώνυμους εικονικούς νομισματικούς μηχανισμούς που διατίθενται, όπως το Bitcoin.

Αυτό σηματοδοτεί μια «ενηλικίωση για το dark web», σύμφωνα με Vincent Weafer, ανώτερο αντιπρόεδρο για την McAfee Labs .

"Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα μείνει στην ιστορία ως η περίοδος κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και έγινε μια πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους όσο ποτέ", είπε .

"Αυτές οι κλοπές στον κυβερνοχώρο έγιναν σε μια εποχή, που οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώθηκαν στα ψώνια των διακοπών τους και όταν η βιομηχανία ήθελε τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για τις αγορές τους."

Η έκθεση πρόσθεσε ότι υπάρχει μια "υγιή και αναπτυσσόμενη βιομηχανία του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο", η οποία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη και οικονομική αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτών των επιθέσεων και οι επιπτώσεις τους θα είναι μακράς διαρκείας.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λάβουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας, ενώ κάνουν τα ψώνια τους, με τις online τραπεζικές συναλλαγές ή χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύματα εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Η εκστρατεία του «Cyber ​​Streetwise» σκοπό έχει να αλλάξει τον τρόπο, που οι άνθρωποι βλέπουν την online ασφάλεια και την παρέχουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, παρέχοντας τους τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

"Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε και συναναστρεφόμαστε. Έχει δημιουργήσει έναν πλούτο ευκαιριών, αλλά με αυτές τις ευκαιρίες υπάρχουν επίσης απειλές", δήλωσε ο υπουργός ασφάλειας James Brokenshire.

Στις συμβουλές περιλαμβάνεται η χρήση ισχυρών κωδικών, που μπορεί εύκολα να τους θυμηθεί αργότερα, εγκατάσταση αντιικού λογισμικού (antivirus) για νέες συσκευές, ελέγχοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον έλεγχο των ηλεκτρονικών online τοποθεσιών λιανικής αν είναι ασφαλείς και τη λήψη του λογισμικού για την εφαρμογή ενημερώσεων ασφαλείας (patches), όταν θα ζητηθεί.

0 σχόλια: