Τι συνέβη και προκάλεσε την ελληνική Αγορά να γυρίσει πίσω στο χάος;

Πορεία των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο μέχρι 15 Οκτωβρίου.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που συνέτριψαν τις ελληνικές αγορές αυτή την εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κάτω από 6,25% σήμερα, και
23,24% από τον Ιανουάριο.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η φαινομενικά ασταμάτητη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, που ριζοσπαστικά εναντιώνονται στην εφαρμογή της λιτότητας στην Ελλάδα. Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, και έχει δώσει μια απρόβλεπτη εξέλιξη στην ελληνική πολιτική σκηνή, που θα μπορούσε να διαταράξει την αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Παρά την αρκετά ζοφερή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να τερματίσει νωρίτερα τη διεθνή διάσωση της χώρας, χωρίς τη λήψη των 8.2 δις, εκατ. ευρώ που εξακολουθούν να μένουν από το πακέτο διάσωσης.

Σε ένα σημείωμα, της Capital Economics, η Sarah Pemberton εξηγεί τη λογική της κυβέρνησης:

"Μπορεί επίσης να υπάρχει μια ελπίδα ότι μια πρόωρη έξοδος θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της αγοράς στις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι έξοδοι της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα προγράμματά τους φάνηκε να έχουν θετικές επιπτώσεις στην αγορά."

Οι αποδόσεις όμως των 10 ετών ομολόγων της Ελλάδας διαφωνούν με τις προοπτικές της κυβέρνησης και δεν φαίνονται να έχουν μια θετική επίπτωση στην αγορά.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αναρριχηθήκαν μέχρι και πάνω από 7%, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι μηνών. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (το πιο κοινό μέτρο του πόσο κοστίζει για ένα κράτος να εξυπηρετήσει το χρέος της) είναι ακόμη πολύ υψηλότερα από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, όταν οι χώρες αυτές αποχώρησαν από τις διασώσεις τους.
Έξοδος της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και πορείας των ελληνικών ομολόγων αντίστοιχα.
Υπάρχει επίσης ένα φαύλος κύκλος εδώ. Ένα σχέδιο για την έξοδο από το πακέτο διάσωσης νωρίς στέλνει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω, κάνοντας την προοπτική της Ελλάδας να φαίνεται όλο και πιο τρομακτική. Έτσι, οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. 

Σήμερα το πρωί, μια έκθεση της Fitch βγήκε λέγοντας ότι οι "μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων προβληματικών δανείων αφήνουν τους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ευάλωτες στις εξελίξεις, υπάρχει μια βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη η οικονομία." 

Μεγάλες εισηγμένες τράπεζες στην Ελλάδα βρέθηκαν στη μέση της ενός ξεπουλήματος στις τιμές των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank έπεσαν πάνω από 10% κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρόβλημα είναι, ακόμη και στη Γερμανία που έχει φλερτάρει με την ύφεση, φαίνεται όλο και πιο απίθανο ότι θα είναι ακόμη σε θέση να καλέσει την οικονομία της Ελλάδας "βελτιωμένη" καθόλου σε λίγους μήνες.

Αυτό που ο Σαμαράς λέει, μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η οικονομία στην Ελλάδα γκρεμίστηκε με τέτοιο τρόπο, που πουθενά δεν έχουμε δει αλλού στην Ευρώπη. Είναι σχεδόν 30% μικρότερη από ό, τι ήταν το 2008, και είναι μόλις και μετά βίας έξω από την ύφεση που διήρκεσε για σχεδόν επτά χρόνια.  
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που συμβαίνει σήμερα και που φαίνεται να οδεύει η ύφεση στην Ευρωζώνη, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι στο καλό σκέπτεται ο Σαμαράς.

 πηγή : Businessinsider

0 σχόλια: