Δείτε το video της καταστροφής του πυραύλου που σηματοδότησε την πρώτη αποτυχία του εμπορικού προγράμματος της ΝΑΣΑ.

Μια θεαματική έκρηξη σηματοδότησε την πρώτη αποτυχία του εμπορικού προγράμματος πυραύλων της ΝΑΣΑ.
Ένας πύραυλος Antares που μετέφερε φορτίο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση του, αποτελεί την πρώτη
αποτυχία της εμπορικής διαστημικής αποστολής και είχε υποστηριχθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία της ΝΑΣΑ. 

 Δείτε το video της καταστροφής.

Ο πύραυλος 200 εκατομμύριων δολαρίων, που μετάφερε προμήθειες και επιστημονικά πειράματα στο ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), εξερράγη λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του από τις εγκαταστάσεις Wallops Flight της ΝΑΣΑ στη Βιρτζίνια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orbital Sciences Frank Culbertson δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εμείς θα πετάξουμε και πάλι."

Η αιτία της δυσλειτουργίας είναι άγνωστη. Ο Culbertson, ένας πρώην αστροναύτης, λέει οι ερευνητές της Orbital Sciences θα διερευνήσουν την αιτία του αυτό που η εταιρεία περιγράφει ως "καταστροφική αποτυχία." Μόλις χθες, η έναρξη καθυστέρησε την τελευταία στιγμή, επειδή ένα ιστιοφόρο ήταν πολύ κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης.

Ο πύραυλος μετέφερε ένα διαστημικό σκάφος το Cygnus, που προοριζόταν για τη μεταφορά φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των φυτών μπιζελιού, μια δορυφορική κάμερα Kickstarter, και 617 κιλά τροφίμων. Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι το πλήρωμα του ISS δεν κινδυνεύουν να ξεμείνουν από προμήθειες, καθώς και ότι μια άλλη αποστολή ανεφοδιασμού έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Τα φορτία πυραύλων είναι συνήθως ασφαλισμένα και οι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ τόνισαν ότι μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πιθανότητα αποτυχίας.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο πύραυλος Antares έχει εκτοξευτεί και αυτή είναι η πρώτη αποτυχία του. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε από την Orbital Sciences για τη ΝΑΣΑ, ως μέρος της προσπάθειας για τη μεταφορά στον ιδιωτικό τομέα και άλλων αρμοδιοτήτων. Ένας άλλος συμμετέχων η SpaceX, σε αυτό το πρόγραμμα, κατέχει το άλλο συμβόλαιο για να μεταφέρει προμήθειες στον ISS. Ο πυραύλος Falcon 9 της, έχει εκτοξευτεί 13 φορές χωρίς αποτυχία. Η United Launch Alliance, ο κορυφαίος πάροχος δορυφορικής εκτόξευσης των ΗΠΑ, έχει εκτοξεύσει πάνω από 80 φορές, χωρίς αποτυχία.

Παρ 'όλα αυτά, η εκτόξευση πυραύλων είναι μια δύσκολη επιχείρηση, η ΝΑΣΑ και η Orbital Sciences προέτρεψαν τους παρατηρητές, να μην υπερ-αντιδρούν για το ατύχημα.

Το αρχικό επίκεντρο της έρευνας θα πέσει στους κινητήρες του πυραύλου, ένας από τους οποίους απέτυχε κατά τη διάρκεια της δοκιμής το Μάιο.

0 σχόλια: