Η οικονομική πρόβλεψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ακολουθεί καθοδική πορεία.

Οι χώρες του ευρώ
Η ΕΕ και το ινστιτούτο Ifo συμφωνούν: Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει το ρόλο της ως οικονομική μηχανή της Ευρώπης και διολισθαίνει προς την ύφεση. Αυτό δημιουργεί για μια κακή διάθεση στη Νότια Ευρώπη.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρώπης σκουραίνουν αισθητά. Η Γερμανία γλιστρά μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το τρέχον έτος στα πρόθυρα της ύφεσης. Στις 18 χώρες του ευρώ στο σύνολό της, η αύξηση θα είναι πολύ χειρότερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως. Για το τρέχον έτος, οι Βρυξέλλες αναμένουν στη ζώνη του ευρώ με μόνο ένα 0,8 τοις εκατό αύξηση αντί του προβλεπόμενου 1,2 τοις εκατό.

Αυτό οφείλεται επίσης στην Γερμανία η οποία δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει το ρόλο της ως οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τρίτο τρίμηνο υπολογίζουν στο μηδέν τοις εκατό. Μειώνεται η οικονομική απόδοση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, οι οικονομολόγοι συνήθως μιλούν για μια ύφεση. Ήδη κατά το δεύτερο τρίμηνο της κρίσης είχε επιβραδυνθεί τη γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,2 τοις εκατό.

Επίσης, το ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2014 προς τα κάτω. Η οικονομική υπηρεσία του Ifo Institute υπολογίζει στις φθινοπωρινές προβλέψεις, ότι η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 1,3 τοις εκατό για το τρέχον έτος (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), με περαιτέρω αποδυνάμωση.

Η τελευταία μέση πρόβλεψη για τη Γερμανία σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση βρίσκεται λίγο βαθύτερα, στην περιοχή του περίπου το ένα τοις εκατό. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το φάσμα της αβεβαιότητας των προβλέψεων αυτού του είδους, ακόμη και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλή, "ο πρόεδρος του Ifo Institute, Hans-Werner Sinn, δήλωσε την Τετάρτη στο Μόναχο. Είπε, ότι η περαιτέρω μείωση του δείκτη Ifo επιχειρηματικού κλίματος από τα τέλη Οκτωβρίου φανερώνει την παρουσία της στασιμότητας στο τέλος του έτους. 
Οικονομική αδυναμία στη Γερμανία

Η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας προβλέπει ενισχυμένη κακή διάθεση για το νότο. Οι απαιτήσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία γίνονται πιο δυνατές, τελικά για να απελευθερωθούν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, αυτά σκοντάφτουν στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Βλέπει την κατάσταση ότι δεν είναι τόσο ζοφερή όσο πολλοί οικονομολόγοι και οι ηγέτες της ΕΕ. "Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν μέχρι στιγμής ένας αξιόπιστος πυλώνας της ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ την Τρίτη στους Εργοδότες στο Βερολίνο. Η αγοραστική δύναμη ανεβαίνει, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν και ο πληθωρισμός μειώνεται. "Αυτό είναι μόνο μια αρχική διαπίστωση."

Σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με δανεικά, διότι το επόμενο έτος θα πρέπει να καταφέρουμε προϋπολογισμό χωρίς χρέος.

Επιπλέον, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες. Ο μεγάλος συνασπισμός της κυβέρνησης αποφεύγει τις φορολογικές αυξήσεις. Θα προσπαθήσει επιπλέον να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές

Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της κρίσης.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, σε πολλές χώρες της κρίσης αναπτύσσεται η οικονομία αλλά σημαντικά ασθενέστερη από ό, τι ελπίζαμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για πολλές χώρες και για τη ζώνη του ευρώ συνολικά έντονα πτωτική.

Το 2015, ως εκ τούτου, αντί 1,7 μόνο 1,1 τοις εκατό, στις χώρες του ευρώ. Ο αρμόδιος για την ανάπτυξη και την απασχόληση Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, δήλωσε: "Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης στην αγορά εργασίας, απλά δεν είναι αρκετά γρήγορη."

Η ανάκαμψη που ξεκίνησε πέρυσι, παραμένει ευάλωτη και η δυναμική σε πολλά κράτη είναι αδύναμη. Σαν κίνδυνους για την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατονομάζει τις κρίσεις στον κόσμο, τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί επίσης για ένα ανθεκτικό εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εισαγάγει ένα πακέτο επενδύσεων 300 δισ ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. Πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Αρκετά κράτη δεν έχουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Έτσι, το χρέος θα αυξηθεί στη Γαλλία για το 2016 εάν οι πολιτικές παραμείνουν αμετάβλητες στο 4,7 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα από τον Οκτώβριο για το επόμενο έτος, από την άλλη πλευρά, μια πολύ χαμηλότερη τιμή του 3,8 τοις εκατό. Το Παρίσι θέλει μέχρι το 2017 και για δύο χρόνια αργότερα να επιτύχει το στόχο της. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το επιτρεπόμενο όριο ελλείμματος είναι το 3 τοις εκατό. Η Ισπανία έχει επίσης χάσει , σύμφωνα με τις προβλέψεις, σαφώς το στόχο έως το 2016.
πηγή : Wirschafts Woche

0 σχόλια: