Ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1880;

παγκόσμιες μεταβολές θερμοκρασίας στη Γη και στους Ωκεανούς
Μια ανασκόπηση των θερμοκρασιών της γης και των ωκεανών, που δημοσιεύθηκε την 16 του Ιανουαρίου από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας NOAA των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι πέρυσι ήταν το
θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1880. Η μέση θερμοκρασία ήταν 1,24 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Η NASA ανέφερε σχεδόν την ίδια πραγματικότητα 1.4 βαθμοί αύξηση σε μια ξεχωριστή, αλλά συμπληρωματική ανάλυση,. Ο οργανισμός σημείωσε ότι τα 10 θερμότερα έτη αποτέλεσαν ρεκόρ, με εξαίρεση το 1998, όλα συνέβησαν μέσα στην τελευταία δεκαετία. Και το 2014 σηματοδότησε την 38η συνεχόμενη χρονιά όπου οι παγκόσμιες ετήσιες θερμοκρασίες ήταν άνω του μέσου όρου.
 
"Αυτή ήταν προφανώς, η θερμότερη χρονιά καταγραμμένη στα αρχεία των ωκεανών", δήλωσε ο Gavin Schmidt του Ινστιτούτου Goddard της NASA για τις διαστημικές μελέτες στο Μανχάταν. Ενώ η μέση θερμοκρασία της γης δεν ήταν η υψηλότερη σαν ρεκόρ (ήταν η τέταρτη υψηλότερη), η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς ήταν αρκετά υψηλή ώστε, όταν συνδυαστούν, να περάσουν τα ρεκόρ από το 2005 και το 2010.
 
Στην Αλάσκα, στις δυτικές ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ευρώπη, σε μέρη της Σιβηρίας και της Αυστραλίας όλοι είδαμε ακραίες θερμοκρασίες το 2014. Για την Ευρώπη, αυτή η χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί. Στην Αλάσκα, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τα αρχεία του κράτους που ξεκίνησαν την καταγραφή το 1916.
 
Ορισμένες από αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσε να ποσοτικοποιηθούν σαν οικονομική απώλεια. Η Aon Benfield, μια ασφαλιστική επιχείρηση που παρακολουθεί παγκόσμιες καταστροφές, είπε σε μια πρόσφατη έκθεση ότι το κλίμα και ακραίες καιρικές συνθήκες αντιπροσώπευαν το 72% των παγκόσμιων απωλειών φυσικών καταστροφών, συνολικού ύψους πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2014.
 
Η εταιρεία υπολόγισε το κόστος της ξηρασίας των ΗΠΑ το 2014 σε 4.δισ δολάρια. Η Καλιφόρνια είχε πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την ξηρασία. Στις 15 Ιανουαρίου, η ΝΟΑΑ ανακοίνωσε στο Twitter ότι πάνω από το 39% του κράτους ήταν ακόμα υπό "έκτακτες" ξηρασίες και 98% του κράτους παρέμεινε υπό κάποια μορφή ξηρασίας αυτό το μήνα.
 
Ενώ οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την γη τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή, ένα μεγάλο μέρος των ακραίων θερμοκρασιών συνέβη και σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Η NOAA ανέφερε οι ωκεανοί το 2014 ήταν πάνω από ένα βαθμό θερμότερο από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, η οποία έσπασε τα προηγούμενα ρεκόρ από το 1998 και του 2003.
 
Υπογράμμισαν την περίπλοκη διαταραχή του κλίματος, του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής που συρρικνώθηκε πίσω στο έκτο μικρότερο ετήσιο βαθμό το 2014, ενώ ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής αυξήθηκε στο μεγαλύτερο ετήσιο μέγιστο βαθμό της.
 
"Ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας βρίσκεται σε μια πολύ σαφή καθοδική τάση", δήλωσε ο Schmidt. Η κάπως παράλογη ανάπτυξη του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, είπε, οφείλεται στις πολύπλοκες περιφερειακές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την ήπειρο, η οποία μπορεί να αποσυνδέσει την έκταση των πάγων από την συνολική θερμοκρασία εκεί. "Υπάρχει μια πιο σύνθετη εικόνα εκεί που δεν μπορεί αναλυθεί σε μια γραμμή", είπε.
 
Αλλά στο υπόλοιπο του ωκεανού, το ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν ο κανόνας. "Κάθε ωκεανός είχε τα μέρη που είχαν ρεκόρ θερμότητας", δήλωσε ο Thomas R. Karl, διευθυντής του NOAA εθνικών κλιματικών κέντρου δεδομένων.
 
"Όταν ζεσταίνονται οι ωκεανοί, έχουν μια πολύ πιο αργή ανταπόκριση από όταν ζεσταίνεται η γη," είπε ο Δρ Καρλ. Αυτή η ικανότητα να διατηρούν τη θερμότητα θα κρατήσει τους ωκεανούς ζεστούς για αρκετό διάστημα. "Αυτό δίνει κάποια πρόσθετη ενέργεια για το 2015, καθώς τα δείγματα των ωκεάνιων θερμοκρασιών είναι συχνά πολύ σημαντικά για να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε τι είδος καιρού θα έχουμε."
 
Και τι γίνεται με τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες; Το άλμα μεταξύ των ετήσιων μητρώων του καιρού και της μακροπρόθεσμης πραγματικότητας της υπερθέρμανσης του κλίματος μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει.
 
"Η απόδοση αυτών των μακροπρόθεσμων τάσεων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, πολλών παραγόντων," είπε ο Δρ Schmidt του Ινστιτούτου Goddard.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογιστούν όλα. Σε ό, τι αναφορά τον ωκεανό, την ατμόσφαιρα, τους μπερδεμένους παράγοντες του κλίματος, όπως τις ηφαιστειακές εκρήξεις και την ανθρώπινη συμβολή μέσω των εκπομπών, και στη συνέχεια να καταλάβουμε πώς όλα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στη Γη. Όταν κάνουμε όλα αυτά, σύμφωνα με τον Schmidt, ο μεγαλύτερος θα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

0 σχόλια: