Το χαμένο ρομπότ Beagle 2, που ήταν χαμένο για 11 χρόνια στον Άρη ξαφνικά βρέθηκε.

Εικόνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος που δόθηκαν στην δημοσιότητα το 2002, πως θα φαινόταν το«Beagle 2" όταν θα προσεδαφιζόταν στον Άρη.
Από το τέλος του 2003, το βρετανικό ρομπότ προσεδάφισης "Beagle 2" χάθηκε. Μετά από εβδομάδες άκαρπης αναζήτησης τον Φεβρουάριο του 2004 η αποστολή εγκαταλείφθηκε. Τώρα, εικόνες του μη επανδρωμένου
διαστημόπλοιου της NASA της χαμένης προσεδάφισης, αλλά πού;

Το χαμένο για περισσότερα από έντεκα χρόνια Ευρωπαϊκό ρομπότ στον Άρη "Beagle 2" βρέθηκε. Με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων οχήματος της NASA σε τροχιά του Άρη ανακαλύφθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη, δήλωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μυστήριο του "Beagle 2" ξεδιαλύθηκε. 

Το μη επανδρωμένο όχημα θα πρέπει να είχε προσγειωθεί στον Άρη τα Χριστούγεννα του 2003, μετά το χωρισμό του από το κυρίως δορυφορικό μητρικό σκάφος "Mars Express" στις 26 Δεκεμβρίου, δεν υπήρχαν ενδείξεις το τι συνέβη εκεί. Μετά από εβδομάδες άκαρπων αναζήτησης για το ρομπότ, η αποστολή εγκαταλείφθηκε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2004.

Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν είχαν ανοίξει εντελώς

Στο δορυφορικές εικόνες μπορούν τώρα να φανεί ότι υπάρχει το "Beagle 2" κατάφερε τουλάχιστον να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά οι ηλιακοί του συλλέκτες δεν μπόρεσαν να ανοίξουν εντελώς. Γι αυτό δεν ήταν πλέον δυνατή η επικοινωνία με την κεραία του ρομπότ.

"Τουλάχιστον είναι πλέον σαφές ότι η αποστολή δεν ήταν μια πλήρης αποτυχία, όπως είχε χαρακτηρισθεί πριν από έντεκα χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Esa Jean-Jacques Dordain στο Παρίσι. "Τουλάχιστον υπήρχε μια προσγείωση στον Άρη". Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος το"Beagle 2" να μπορέσουν το βάλουν εμπρός και να ανακτήσουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

Το ρομπότ σχεδιάστηκε από Βρετανούς επιστήμονες σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή εταιρεία αεροδιαστημικής EADS Astrium. Θα πρέπει να κοιτάξουμε στον Άρη για σημάδια ζωής.

0 σχόλια: