WELT:Ανησυχούν οι Έλληνες και αποσύρουν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους;

Ανησυχούν οι Έλληνες και αποσύρουν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους. Ο φόβος μιας νέας αναζωπύρωσης της κρίσης του
ευρώ ωθεί τους Έλληνες στα ΑΤΜ. 2,5 δις € απέσυραν μέχρι στιγμής. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποφεύγουν να ξεμείνουν από ρευστό.

Φοβούμενοι την πολιτική και οικονομική αναταραχή πολλοί αποταμιευτές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αποσύρει συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τον Δεκέμβριο.

Αυτό είναι ασυνήθιστο και μόνο μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι πολίτες ανησυχούν πολύ, λόγω των πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, ανέφερε το συντηρητική εφημερίδα της Αθήνας «Καθημερινή» την Τετάρτη. Μια μίνι απόσυρση κεφαλαίου ξεκίνησε το Νοέμβριο με 200 εκατ. € μείον.

Αγωνία για ένα πραγματικό σενάριο έλλειψης χρημάτων στις τράπεζες.

Ένα συνωστισμός στις τράπεζες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σαφώς δεν υπάρχει. Ωστόσο η εξέλιξη δείχνει τις ανησυχίες των πολιτών.

Τη Δευτέρα, ο διευθυντής του υποκαταστήματος τράπεζας σε προάστιο της Αθήνας Περιστέρι είχε πει σε Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, πηγαίνετε ιδιαίτερα σε ΑΤΜ πολύ προσεκτικά. Για να μην ενεργοποιηθεί το φαινόμενο της έλλειψης χρημάτων , έχει προβλεφτεί από τις υπηρεσίες των τραπεζών ότι όλες οι συσκευές θα είναι επαρκώς φορτωμένες με χρήματα.

Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ένα προβάδισμα του Κόμματος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος έχει ως στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης και ένα κούρεμα.
Η Νέας Δημοκρατία (ΝΔ), στο πλαίσιο του απερχόμενου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει ωστόσο προφθάσει στις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να ανακάμψει. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες το Νοέμβριο συρρικνώθηκε στις τρεις έως τέσσερις μονάδες.

"Στην πραγματικότητα, πολλαπλές φορές πτωχευμένη"

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jürgen Stark, εκφράστηκε σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα, κάνοντας κριτική στην πολιτική διάσωσης της ΕΚΤ. "Η Ελλάδα από το 2010 ήταν στην πραγματικότητα πολλαπλές φορές πτωχευμένη ", είπε στην "Süddeutsche Zeitung". Καθυστέρησαν την πτώχευση ξανά και ξανά με νέα χρήματα από τα κράτη μέλη και την ΕΚΤ. Τώρα φανερώθηκαν "τα άλυτα προβλήματα σε όλη την έκταση τους". Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της διάσωσης της ΕΚΤ το 2011 παραιτήθηκε.

Ο επικεφαλής του Μονάχου του ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, θεωρεί ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε πιθανότατα να θέλει να κρατήσει τη χώρα του στη νομισματική ένωση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα, δήλωσε ο Sinn στην "Tagesspiegel". Ως εκ τούτου, ένα "Grexit" σενάριο δεν είναι εντελώς απίθανο. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, όταν η Αθήνα θα πάρει περισσότερα δάνεια έκτακτης ανάγκης ή δεν θα μπορούσε πλέον να χρηματοδοτηθεί από την ελεύθερη αγορά. Έτσι ο Τσίπρας θα αναγκαζόταν να επιστρέψει στη δραχμή.

O Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες είχε στρέψει την προσοχή των ψηφοφόρων για τα οικονομικά "προσεχή σενάρια τρόμου". Αυτά θα ειπωθούν στις επόμενες εβδομάδες ξανά και ξανά. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστούν από αυτά τα οράματα του τρόμου, τόνισε ο πολιτικός.
Σχετικά άρθρα από ξένα μέσα για την Ελλάδα:
Spiegel : ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφαιρέσει την δύναμη των ολιγαρχών.

Frankfurter Algemeine: Αντίο ευρώ, γεια σου δραχμή; Η Ελλάδα αφήνει τη ζώνη του ευρώ;

Spiegel: Ελάφρυνση του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων.

Zeit : Τι λένε οικονομολόγοι κα πολιτικοί για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Reuters:Η Ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να σώσει την Ελλάδα.

N-TV :Το ΔΝΤ σταματάει τις ροές βοήθειας προς Ελλάδα. Τι δήλωσε ο Σόιμπλε και Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

0 σχόλια: