Zeit : Τι λένε οικονομολόγοι και πολιτικοί για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο αρχηγός του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του κόμματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα
Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει για την αποχώρηση της Ελλάδας από την νομισματική ένωση. Ο οικονομολόγος Peter Bofinger είχε προειδοποιήσει κατηγορηματικά για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. "Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σχετίζεται με πολύ υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", δήλωσε το μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ειδικών οικονομολόγων στην Welt. Αυτό"θα είναι σαν ένα φάντασμα που αφήνεις να βγει έξω από το μπουκάλι, το οποίο όμως θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείς", δήλωσε ο Μπόφινγκερ.

Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο επί ευρωπαϊκών θεμάτων υπουργός, Μιχαήλ Ροθ (SPD), τάχθηκε κατά μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Θα πρέπει "τώρα να μην συζητάμε τι θα ήταν πολιτικά και οικονομικά συνετό".

Σύμφωνα με μια έκθεση του περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιμένει με κάθε κόστος για την παραμονή των υπερχρεωμένων χωρών στη ζώνη του ευρώ.

Ο επικεφαλής του AFD Bernd Lücke βλέπει από αυτήν την αλλαγή στη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι επιβεβαιώνεται. "Χαιρετίζω την εκ των υστέρων στάση της Κας  Μέρκελ και του Κου Σόιμπλε, ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη", είπε ο πρόεδρος του ευρωσκεπτικισμού εναλλακτικής λύσης για τη Γερμανία (AFD).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εδώ και χρόνια παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και τρομάξει με τα σενάρια καταστροφής σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Ήταν πάντα σαφές σε οποιονδήποτε ειδικό, ότι υπάρχουν κατάλληλες εγγυήσεις για να οδηγηθεί μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα ελεγχόμενα εκτός του ευρώ, τόνισε ο Bernd Lücke.

Ο Τσίπρας υπέρ της παραμονής στη ζώνη του ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου προηγείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους Έλληνες να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές και να χαλαρώσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο λιτότητας. Περαιτέρω μια ελάφρυνση του χρέους θα ήταν πιθανή.

Ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είχε τηρήσει μια σκληρή γραμμή κατά τους τελευταίους μήνες, με ένα μετριοπαθή τόνο δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι ελπίζει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα κάνει προγραμματισμένες αγορές ομολόγων, ώστε να ωθήσει την υποτονική οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της χώρας του, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προετοιμάζει εδώ και καιρό περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και την καταπολέμηση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης και αγορές κρατικών ομολόγων, έναντι αυτής της πρότασης υπάρχει όμως αντίσταση στη Γερμανία. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη νομισματική πολιτική της.
Σχετικά άρθρα από ξένα μέσα για την Ελλάδα:
Spiegel : ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφαιρέσει την δύναμη των ολιγαρχών.

Frankfurter Algemeine: Αντίο ευρώ, γεια σου δραχμή; Η Ελλάδα αφήνει τη ζώνη του ευρώ;

WELT:Ανησυχούν οι Έλληνες και αποσύρουν δισεκατομμύρια από τους λογαριασμούς τους;

Spiegel: Ελάφρυνση του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων.

Reuters:Η Ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να σώσει την Ελλάδα.

N-TV :Το ΔΝΤ σταματάει τις ροές βοήθειας προς Ελλάδα. Τι δήλωσε ο Σόιμπλε και Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
 

0 σχόλια: