theguardian :Ανήσυχοι οι αποταμιευτές απέσυραν 12 δισ € από τις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο.

Η Κεντρική τράπεζα
Ανήσυχοι οι αποταμιευτές απέσυραν 12 δισ € από τις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, τονίζοντας την απελπιστική πρόκληση που αντιμετώπιζαν οι Υπουργοί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του χρέους την περασμένης εβδομάδα.

Τα στοιχεία για το Φεβρουάριο δεν είναι ακόμα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η έξοδος είναι πιθανό να έχει συνεχιστεί, μετά που ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία, αγωνίστηκε για να εξασφαλίσει μια παράταση τεσσάρων μηνών.

Με την ΕΚΤ να προσφέρει μόνο περιορισμένη υποστήριξη για τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της επείγουσας παροχής ρευστότητας στο πρόγραμμα (ELA), η κλίμακα της φυγής κεφαλαίων ανάγκασε την κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να σταματήσει ένα bank run που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, εξασφάλισε τελικά μια συμφωνία επί της αρχής για την παράταση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα. Την Πέμπτη, καυχήθηκε ότι καταθέσεις είχαν επιστρέψει πίσω στη χώρα.

"Υπήρξε μια μικρή κατάθεση πίσω στο ελληνικό τραπεζικό τομέα," δήλωσε ο Βαρουφάκης στο Bloomberg TV. "Είναι ένα ζήτημα κατεύθυνσης." Πρόσθεσε ότι 700 εκατ. € κατατέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες την Τρίτη και μόνο. 

Η συμφωνία επέκτασης του δανείου στην Ελλάδα απαιτεί από την κυβέρνηση να υποβάλει κατάλογο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Έχει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από τη γερμανικό και το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά αναμένεται να περάσει.

Αλλά με κάποιους αριστερές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τους συμβιβασμούς που ενεπλάκησαν και με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να λαμβάνει μια σκληρή γραμμή, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις στους επόμενους μήνες.

Είπε την Τετάρτη: «Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι επίσης εύκολο και για τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνιμα παραπάνω από τις δυνατότητές του».

0 σχόλια: