Δεν μπορεί να τους σταματήσουμε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

πρόσφυγες περισυλέγονται από την Ιταλική Ακτοφυλακή.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν την Πέμπτη σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής να ασχοληθούν με το πρόβλημα των προσφύγων. Πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών, η Ιταλία πίεσε για μια στρατιωτική επιχείρηση
εναντίον συμμοριών στη Βόρεια Αφρική. Η Ιταλία πρότεινε να της δοθεί η διαχείριση μιας διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη και θα το έκανε πρόθυμα αν αυτό υποστηριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκτακτη συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί μετά το ναυάγιο του σκάφους των προσφύγων, την Κυριακή που πιθανώς πνίγηκαν πάνω από 800 άνθρωποι. Ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti είπε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Sky TG23 TV: "Ξέρουμε πού οι λαθρέμποροι έχουν τις βάρκες τους και που βρίσκονται." Υπάρχουν σχέδια για μια στρατιωτική επέμβαση. "Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε από τη μεριά μας," είπε. "Το ρεύμα των προσφύγων δεν θα σταματήσει σύντομα, επειδή οι άνθρωποι στην αγωνίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είπε. "90 τοις εκατό είναι από τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, όπου φοβούνται για τη ζωή τους. Δεν μπορεί να τους σταματήσουμε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους."

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi πρότεινε επίσης μια δράση κατά του αυξανόμενου κύματος μεταναστών. Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θαλάσσιες περιπολίες και στρατόπεδα προσφύγων στις χώρες της Αφρικής, όπως το Νίγηρα και το Σουδάν, είπε στη Ρώμη. Μια ισχυρότερη παρουσία στη νότια Λιβύη ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτό το περιέγραψε ο Renzi ως "διακίνηση σκλάβων του 21ου αιώνα".

Από πολιτική αστάθεια στη Λιβύη, από τη Συρία και άλλες χώρες τολμούν σήμερα όλο και περισσότεροι πρόσφυγες να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι δια μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε κίνδυνο

Λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με τη μοίρα των προσφύγων. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωπο μεταφέρονται με ακατάλληλα σκάφη και εκτίθενται σε θαλάσσιο κίνδυνο.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, η ιταλική ακτοφυλακή έχει περισυλλέξει 200.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο από τη θάλασσα. Η έξοδος από τη Λιβύη συνεχίζεται αμείωτη: Στο λιμάνι της Σικελίας Augusta έφθασαν την Τετάρτη 446 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 59 παιδιών.

Ο Renzi και Pinotti κάνουν μνεία ότι θα μπορούσαν οι αιτήσεις ασύλου να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε καταυλισμούς προσφύγων σε γειτονικές χώρες της Λιβύης. Θα επιβάρυνε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με το μερίδιό τους ανάλογα με τους πρόσφυγες στους οποίους θα χορηγείται άσυλο. Ο Pinotti αξίωσε «κατανομή και συνυπευθυνότητα». Η Ιταλία δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες. Επί του παρόντος, οι μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία με προορισμό την ΕΕ, στεγάζονται εκεί σε στρατόπεδα προσφύγων μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να δράσουν γρήγορα. Επισήμανε επίσης τις προτάσεις του, ο Επίτροπος για τους Πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτέρες. Εκτός από τις πληροφορίες που απαιτούνται από την ενίσχυση της διάσωσης πρέπει επιπλέον οι ευρωπαίοι ηγέτες να εξετάσουν την εύρεση νομικών διαύλων για τη μετανάστευση. Έγραψε ο Μπαν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

"Όλοι έχουμε μια ηθική εντολή να δράσουμε γρήγορα. Το αδίστακτο λαθρεμπόριο απελπισμένων ανθρώπων θα συνεχιστεί στα νότια σύνορα της Ευρώπης, αν δεν βρεθούν πολιτικές λύσεις στις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική," ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Σχετικά θέματα :

 Spiegel : Ο αριθμός των προσφύγων τετραπλασιάστηκε στο Αιγαίο. 

0 σχόλια: