Είναι ο Maarten Verwey ο άνθρωπος της ΕΕ, που θα επιβλέπει το μέλλον της Ελλάδας;

Ο Maarten Verwey εντάχθηκε το 2011 από το ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Maarten Verwey κατευθύνει τη νέα ειδική ομάδα "SRSS« της ΕΕ. Στόχος του είναι να στηρίξει
την ελληνική ηγεσία στην ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Στην πρώτη σελίδα της ελληνικής οικονομικής εφημερίδας «Agora» ξεχώριζε από τους ολλανδούς κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, ο Maarten Verwey, αυτός που στο μέλλον θα «ελέγχει την ελληνική κυβέρνηση». Ο τόνος που αντήχησε είναι γνωστός: Οι ξένοι τεχνοκράτες υπονομεύουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη, καθώς και οι εκπρόσωποι των δανειστών κουνάνε στην Ελλάδα το ρόπαλο της λιτότητας. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν την ιδέα Verwey, η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κάτω από καθεστώς πλήρης εξάρτησης από την ΕΕ.

Αυτό είναι σχεδόν ανοησίες. Με απλά λόγια, ο 45-ετών Ολλανδός είναι αυτός ο οποίος στο παρελθόν ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις αρχές του Ιουλίου ο διάδοχος του Γερμανού Horst Reichenbach (Χορστ Ράιχενμπαχ), ο οποίος είχε οδηγήσει τη λεγόμενη Task Force για την Ελλάδα από το 2011. Η για αυτόν το σκοπό ομάδα εργασίας είχε δημιουργηθεί για να υποστηρίξει την ελληνική διοίκηση κυρίως σε τεχνικά θέματα. Έχει αγωνιστεί με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας σε μια καλύτερη φορολογική διοίκηση και είσπραξη, προσπαθώντας να βελτιώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι ο Verwey ο διάδοχος του Reichenbachs;  Η SRSS θα δρα όπως η Task Force;

Ουσιαστικά ωστόσο, δεν είναι ο Verwey ο διάδοχος του Reichenbachs, αλλά ο επικεφαλής ενός εντελώς νέου θεσμού. Είναι σε συντομογραφία της ορολογίας της ΕΕ η "SRSS" μια "υπηρεσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". Αυτή η ειδική μονάδα πηγαίνει πίσω στην ιδέα ότι η αρχή αυτή της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούνται. Ένα μόνιμο προσωπικό δεν φαίνεται να έχει αυτή η μονάδα, θα πρέπει να στηρίζεται μάλλον σε αξιωματικούς από τις υφιστάμενες υπηρεσίες της, όταν χρειάζεται.

Κατ 'αρχήν, η SRSS θα δρα όπως η Task Force, όχι μόνο προσωρινά, αλλά μόνιμα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Σε αντίθεση με την ομάδα του Reichenbach η SRSS δεν κατατάσσεται στην Γενική Διεύθυνση ECFIN, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου άμεσα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι τυχαίο για το ότι ο ίδιος έχει στην SRSS ομάδα ένα μοχλό για τον επηρεασμό της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να παρεμβαίνουν τα άλλα μέλη της Τρόικας, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Τρόικα δεν ανήκει όμως την Verwey-ομάδα. Εντελώς λάθος φυσικά δεν είναι η έκθεση της ελληνικής εφημερίδας. Μετά τη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, οι οποίες είχαν συνάψει οι χώρες του ευρώ με την κυβέρνηση τον Αύγουστο, η SRSS οφείλει να υποβάλει την Ελλάδα σε έλεγχο. Οι πιστώτριες χώρες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την ελληνική ετοιμότητα και ικανότητα μεταρρύθμισης. Επιτυχές θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα, μόνο εάν η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις, αλλά και «πρακτικά» είναι σε θέση να τις εφαρμόσει, σύμφωνα με τη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει τη βοήθεια των υπηρεσιών της ομάδας SRSS. Μετά τη συμφωνία οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος, στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τη συμφωνία, πολλές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα, και η SRSS ομάδα να βοηθήσει σε αυτό. Σχετικά με την προθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα, πραγματικά να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα έπρεπε η SRSS να έχει σίγουρα καμία επιρροή.

Ο επικεφαλής της Verwey σαν πολιτικός επιθεωρητής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, ακόμη και αν ο ίδιος ως πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εμπειρία από την Τρόικα στην Κύπρο. Ο οικονομολόγος ο οποίος εντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή αρχή της ΕΕ το 2011, δεν είναι λάθος, είναι ένας τυπικός οικονομολόγος, τον οποίον δεν μπορεί να φανταστεί κανείς σαν ένας εκπρόσωπο ενός προτεκτοράτου της ΕΕ.

0 σχόλια: