Οι χωρίς επαφή οθόνες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις οθόνες αφής.

Όταν το δάκτυλο προσεγγίζει τη νανοδομή, αλλάζει χρώμα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck απαιτείται μια απόσταση λίγων χιλιοστών.
Το Ινστιτούτο Max Planck για έρευνες στερεάς κατάστασης ανέπτυξε νέες σάντουιτς νανοδομές για ανέπαφες οθόνες, οι οποίες αντιδρούν στην προσέγγιση
ενός δακτύλου. Πιο υγιεινές οι χωρίς επαφή οθόνες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις οθόνες αφής.

Ένα νέο σάντουιτς νανοϋλικό υλικό πρέπει να αποτελέσει τη βάση για ανέπαφες οθόνες. Μπορεί να ανιχνεύσει το δάχτυλο του ανθρώπινου σώματος, τον ιδρώτα που εκπέμπεται σε μια απόσταση μερικών χιλιοστών και να αντιδράσει ανάλογα. Αυτό θα το καταστήσει κατάλληλο ως μια συσκευή εισόδου. Ανέπαφες οθόνες θα μειώσουν τη μηχανική φθορά συγκριτικά με τις συμβατικές οθόνες αφής και θα είναι πιο υγιεινές.

Δείτε το βίντεο

Έτσι, εργάζεται το σάντουιτς νανοϋλικό

Η βάση για χωρίς επαφή οθόνες εμφανίζει το αντιμόνιο φωσφορικό οξύ, το οποίο είναι παρόν σε θερμοκρασία δωματίου σε κρυσταλλική μορφή. Το υλικό απορροφά νερό και διογκώνεται από αυτό. Εδώ, ηλεκτρικές αλλαγές αγωγιμότητας, αλλαγές του χρώματος του είναι επίσης δυνατές. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με ταχύτητα αστραπής, οι κρύσταλλοι αντιδρούν μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Για χρήση σε χωρίς επαφή οθόνες έγινε επίδειξη στο Ινστιτούτο Max Planck από ερευνητές στερεάς κατάστασης του Πανεπιστήμιου του Μονάχου, που έχουν αναπτύξει μια πολυεπίπεδη σάντουιτς νανοδομή σε ύψος ενός χιλιοστού. Η νανοδομή πρέπει να είναι χημικώς σταθερή και αντιδρά με πολύ ακρίβεια από τους υδρατμούς. Το ανθρώπινο δάκτυλο εκκρίνει πάντα ιδρώτα υπό μορφή υδρατμών, το υλικό αυτό μπορεί να αντιληφθεί εδώ τις κινήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα δάκτυλο της νανοδομής πρέπει να προσεγγίσει λίγα χιλιοστά πριν ανιχνευθεί.

Μελλοντικά σενάρια εφαρμογής

Το πεδίο εφαρμογής των ανέπαφων οθονών είναι μεγάλο. Ακόμη και συσκευές όπως τα smartphone τα tablet και φορητούς υπολογιστές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία. Αν έχετε αγγίξει την οθόνη για την εισαγωγή δεδομένων, αυτό αντιπροσωπεύεται από αντιαισθητικά δακτυλικά αποτυπώματα. Ο κίνδυνος να προξενήσει κάποιος γρατσουνιές στην οθόνη κατά λάθος, ελαχιστοποιείται επίσης. Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για συσκευές δημόσιας χρήσης, όπου οθόνες αφής στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι ήταν λίγο υγιεινής των γεννητικών ολίσθηση.

Επί του παρόντος, οι ανέπαφες οθόνες ωστόσο, συνεχίζουν να απέχουν μακριά από τη μαζική παραγωγή. Έτσι δεν έχει υπάρξει κάποια φθηνή μέθοδος για την παραγωγή. Επιπλέον, ένα προστατευτικό στρώμα, το οποίο από τη μία πλευρά να προστατεύει την οθόνη από μηχανικές βλάβες, αλλά από την άλλη πλευρά να δίνει την δυνατότητα λεπτά μόρια νερού να περάσουν. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Bettina Lotsch της ομάδας ερευνητών εργάζονται αυτή τη στιγμή με συναδέλφους τους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

0 σχόλια: