Η Ευρώπη θα πάει στο φεγγάρι;

Η διαστημική κάψουλα Orion
Η Esa και η NASA επεκτείνουν τη συνεργασία τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα παρέχει τη μονάδα εφοδιασμού για το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Orion, όταν πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση του στο φεγγάρι.

Το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσει το διαστημικό σκάφος σε μια μη επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη.

Στην πρώτη επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη του διαστημικού λεωφορείου ο Orion θα μεταφέρει και την ESM μια Ευρωπαϊκή μονάδα εφοδιασμού. Η NASA έχει αναθέσει στην ESA την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος την κατασκευή της μονάδας ESM για τις αρχές του 2020.

Το Orion, όχημα Πολλαπλών Χρήσεων του πληρώματος θα είναι το διαστημικό σκάφος με το οποίο η NASA θέλει στο μέλλον να εκτελέσει επανδρωμένες αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η Ευρωπαϊκή Μονάδα εφοδιασμού ESM θα είναι αυτή, που θα παρέχει στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης την ενέργεια, το νερό και τον αέρα που θα αναπνέουν όπως και θα βοηθάει για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στην κάψουλα.

Επίσης θα εξυπηρετεί για την ώθηση μετά το τέλους του καύσιμου του δεύτερου διαμερίσματος του πυραύλου. Η μονάδα τελικά θα χωρίζεται στο τέλος του ταξιδιού και θα καίγεται κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Αναμένεται το 2021 να ξεκινήσει η αποστολή. Το Orion και η μονάδα ΕΜΣ θα πετάξουν στο φεγγάρι, θα κάνουν εκεί τρεις φορές το γύρο και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη. Επί του σκάφους θα βρίσκονται μέχρι τέσσερις αστροναύτες . Το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήρωμα δεν είναι ακόμη γνωστό.

Επίσης, για την πρώτη μη επανδρωμένη σεληνιακή πτήση του Orion που θα φέρει και τη μονάδα ESM. Θα κατασκευάζεται από την Airbus στη Βρέμη και πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτή η πτήση στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2018 και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Η ESM είναι η πρώτη μονάδα της επανδρωμένης διαστημικής αποστολής των ΗΠΑ, που δεν έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Λόγος για τη συνεργασία είναι εκτός των άλλων και τα έξοδα. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό από μόνοι μας," είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο Jim Free διευθυντής του John Glenn Research Center της NASA στο Κλίβελαντ στο Οχάιο, "Χρειαζόμαστε, επίσης, τις ιδέες που προκύπτουν από μια διεθνή συνεργασία."

Το ότι η NASA συνεργάζεται με την ESA, είναι χάρη στις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου της προσγείωσης του ανιχνευτή Huygens στο φεγγάρι του Κρόνου τον Τιτάνα το 2005 και την αποστολή Rosetta με την προσγείωση του Philae ρομπότ στο 67P κομήτη / Churyumov-Gerasimenko.

Επίσης σημαντικό ήταν οι επιτυχείς πτήσεις των πέντε αυτόματων οχημάτων μεταφοράς (ATV), τα οποία έφεραν το 2008-2015 προμήθειες στο διαστημικό σταθμό ISS. Το ATV ήταν ένα πολύ καλό διαστημικό σκάφος που λειτούργησε πολύ καλά.

0 σχόλια: