Πρέπει να πίνουμε αλκοόλ για να ζήσουμε περισσότερο;

Μελέτη, η οποία παρακολούθησε 14.000 ηλικιωμένους πολίτες σε
γηροκομεία, αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ κατανάλωσης οινοπνεύματος και μακροζωίας.

Αλκοόλ και μακροζωία


Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, η Claudia Kawas, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine και συνεργάτες της, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περίπου δύο ποτήρια κρασί ή μπύρα έχουν 18% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πιο ενδιαφέρον είναι, ότι η Kawas και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η επίδραση του αλκοόλ στη μακροζωία είναι ισχυρότερη από την άσκηση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το αλκοόλ και τη μακροζωία. Μια έρευνα του 2007 είχε παρουσιάσει επίσης μια παρόμοια διαπίστωση. Οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά ανά ημέρα, βρέθηκαν να έχουν μειωμένες πιθανότητες θανάτου κατά 15% σε σύγκριση με τους ομολόγους τους.

Αυτές οι μελέτες ενδέχεται να ωθήσουν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τα οφέλη από το ποτό, αλλά τα ευρήματα δεν επιβεβαίωσαν τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ κατανάλωσης οινοπνεύματος και μακράς διάρκειας ζωής. Οι ερευνητές βρήκαν απλώς μια σχέση μεταξύ αλκοόλ και μακροζωίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, που δεν καταναλώνει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, συνδέεται με τη μακροζωία. Η Kawas είπε ότι "η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα".

Οι κίνδυνοι μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ;

Οι μελέτες έχουν, πράγματι, δείξει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ ένα άτομο καταναλώνει, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει επίσης ότι τα οφέλη από το αλκοόλ μπορεί να μην υπερτερούν των κινδύνων.

Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές που εξέτασαν τον εγκέφαλο πάνω από 500 άτομα διαπίστωσαν, ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ατροφία του ιππόκαμπου, μια κατάσταση που προκαλεί γνωστική δυσλειτουργία και δυσλειτουργία της μνήμης λόγω του εκφυλισμού του ιππόκαμπου του εγκεφάλου.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να βλάψει το DNA. Δίνοντας αιθανόλη σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα βλαστικά κύτταρα του σώματος.

Τα αριθμητικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζουν επίσης τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

άθε μέρα, 28 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα που αφορούν έναν οδηγό που έχει κάνει χρήση αλκοόλ. Αυτό είναι ένας θάνατος κάθε 51 λεπτά", ανέφερε το κέντρο CDC του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι όσοι πίνουν υπερβολικό αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν πολύ.

"Λάβετε υπόψη ότι αρχίζω να μελετάω ανθρώπους όταν είναι 90 ετών ", δήλωσε η Kawas στο κοινό του AAAS. "Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό ότι τα άτομα που κάνουν υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος σε νεαρότερες ηλικίες δεν φτάνουν ούτε καν σε ηλικία στη δεκαετία των 90 χρονών".

0 σχόλια: