Έρευνα ενοχοποιεί πλαστικά μπουκάλια για παθήσεις καρκίνου, παχυσαρκίας και διαβήτη

  • Αναρτήθηκε: 16.2.12 -
Χημικά που προκαλούν καρκίνο και χρησιμοποιούνται σε πλαστικά μπουκάλια για τρόφιμα, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διαβήτη αναφέρει έρευνα. Μπορεί τα fast food και η καθιστική ζωή να είναι συχνά οι αιτίες της σύγχρονης αύξησης της παχυσαρκίας, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε μια πιο κοινή κρυφή αιτία.


Ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά για τρόφιμα έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και φέρει μια τοξική ουσία, η οποία συντελεί στην αύξηση βάρους και στον διαβήτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και μικρές δόσεις αυτής της χημικής ουσίας μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση στο ανθρώπινο σώμα και να ανακατώσει τα ορμονικά σήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο PLoS ONE και έδειξε ότι η χημική ουσία δισφαινόλη (bisphenol A (BPA)) η οποία χρησιμοποιείται ευρέως, από λιπάσματα μέχρι και σε μπουκάλια νερού, μπορεί να ξεγελάσει το σώμα μας και να δημιουργήσει περισσότερο λίπος. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση παραγωγής ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει το λίπος και τους υδατάνθρακες. Αν δημιουργηθεί μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, τότε το σώμα μπορεί να πάθει ανοσία στις επιπτώσεις της που οδηγούν σε αύξηση βάρους και διαβήτη τύπου β.

Ο ειδικός αυτής της χημικής ουσίας, Dr Angel Nadal του πανεπιστημίου Miguel Hernendez University στην Ισπανία, είπε: "Όταν τρως κάτι που περιέχει αυτή την ουσία, είναι σαν να λες στα όργανά σου ότι τρως περισσότερο απ ότι τρως πραγματικά". Η τελευταία του έρευνα στην ουσία BPA, έδειξε ότι επηρεάζει το πάγκρεας, το οποίο είναι το όργανο που παράγει ινσουλίνη. Μια μικρή δόση BPA μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση διπλάσιας ποσότητας ινσουλίνης από αυτή που πραγματικά χρειάζεται.

Η ομάδα του Dr Nadal διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου είναι αρκετό για να ξεκινήσει την αντίδραση. Ο  Dr Nadal διαφωνεί με την χημική βιομηχανία που υποστηρίζει ότι το BPA είναι καθαρό για την υγεία και υποστηρίζει ότι είναι βλαβερό ειδικά για μια έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί της.

Πηγή: dailymail