ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥΣ?

  • Αναρτήθηκε: 6.2.12 -
Πολλά έχουν γραφτεί για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αλλά πολύ λίγα για την ουσία του. Η κυρίαρχη άποψη, δηλαδή ότι είναι ένα δημιούργημα ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα φουσκωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα που δεν μπορεί να εισπράξει φόρους, δεν είναι σοβαρή. Η ουσία του προβλήματος πηγάζει από αλλού.


Το ελληνικό χρέος έχει εγχώριες και εξωτερικές πηγές.

Εγχώρια πηγή του χρέους:
Υψηλές αμυντικές δαπάνες, φοροδιαφυγή, οικονομική ολιγαρχία, πλοιοκτήτριες ελίτ και ένας μεγάλος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Πιο αναλυτικά τώρα, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες δεν καταβάλουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Χρηματοδότες εταιριών δεν αποδίδουν φόρους και ζουν σε έναν φορολογικό παράδεισο. Οι αμυντικές δαπάνες είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από το 4% του ΑΕΠ, λόγω "υπερβολικών απειλών" που επικαλούνται οι πολιτικές ελίτ.

Εξωτερική πηγή του χρέους:
Αφορά μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και την ανακύκλωση των οικονομικών πλεονασμάτων της Γερμανίας.

Ιστορικά, λόγω πολιτικών δομών και λόγω εξαρτημένης και υποδεέστερης θέσης στην παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρό βιομηχανικό τομέα. Αυτό είχε δύο σημαντικές συνέπειες.
Πρώτον, οι ελίτ του κράτους και η κυβέρνηση διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα, μέσω πελατειακών προσλήψεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους.
Δεύτερον, η ελληνική βιομηχανία και οι εταιρίες ήταν πάντα μικρές ή μεσαίου μεγέθους.
Σε δύσκολους καιρούς, όπως τη δεκαετία του 1950, οι Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσαν να υποτιμήσουν την δραχμή και να αναδιοργανώσουν την εξαγωγική ικανότητα της χώρας. Τέτοια εναλλακτική δεν υπήρχε μετά το 2001, όπου η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ.

Την παρούσα στιγμή ο επίσημος δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα δείχνει 1 εκατομμύριο ανέργους, σε μια χώρα περίπου 11 εκατομμυρίων. Η ύπαιθρος είναι κατεστραμμένη και έχουν κάνει την εμφάνισή τους συμφωνίες αντιπραγματισμού μεταξύ ανέργων και φτωχών. Το σύστημα του δικομματισμού, που χτίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε αποσύνθεση. Η ανάπτυξη βρίσκεται στο -6,5% και καθρεφτίζει τις συνθήκες εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1940.  

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια απλή τοκογλυφία. Εμφανίζουν την στάση πληρωμών
σαν επιλογή, λέγοντας ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ενιαίο νόμισμα, τόσο περισσότερη ανεργία θα έχει και τόσο μειωμένος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Έτσι μην έχοντας χρήματα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, εισάγουν μεγαλύτερη φορολογία! Όλα τα μέτρα επιβάλλονται από την Τρόικα, την ΕΚΤ, την ΕΕ και ο ΔΝΤ με αντάλλαγμα την επόμενη δόση. Η Ελλάδα όμως δε μπορεί να  εξυπηρετήσει το χρέος της.

Το δικομματικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνά από το 1974, δε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί είναι μέρος του προβλήματος!!

Πηγή:
Ο Βασίλης Φούσκας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, στο Λονδίνο, και ιδρυτικό εκδότης της Εφημερίδας των Βαλκανίων (Journal of Balkan) και της Near Eastern Studies. Το ανερχόμενο βιβλίο του, "Η πτώση της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ", σε συνεργασία με τον  Bulent Gokay , θα δημοσιευθεί από τον "Πλούτωνα", τον Μαρτίο.
businessweek