SPIEGEL: ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ

  • Αναρτήθηκε: 1.3.12 -
Είτε πρόκειται για ένα δεσμευμένο λογαριασμό, είτε για έναν επίτροπο προϋπολογισμού, οι τελευταίες απαιτήσεις της Γερμανίας φαίνονται παράλογες για το μέλλον της Ελλάδας.


Τα 2 τελευταία χρόνια η Ελλάδα επιβάλει μέτρα λιτότητας με στόχο τη λεγόμενη "διάσωση". Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πριν. Η οικονομία της συρρικνώνεται, ο δείκτης χρέους αυξάνεται και η χώρα με τις τράπεζες έχουν αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίων. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί. Άρα κάτι πάει στραβά με το σχέδιο διάσωσης.


Κανένας από τους πρωταγωνιστές δε φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό. Συνεχίζουν να διαπραγματεύονται, σαν να είναι δουλειά ρουτίνας και αφήνουν απλά ένα τελεσίγραφο, ενώ αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι συζητήσεις τους φτάνουν στα πρόθυρα του παραλόγου. Θα ήταν καλύτερο να τερματιστεί αυτή η φάρσα.


Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες πιστωτές και την Τρόικα, που αποτελείται από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. αλλά είναι ήδη σαφές ότι αυτό δε θα σώσει τη χώρα. Το μόνο που θα προσφέρει είναι νέα δεινά για τον πληθυσμό της χώρας.


Είναι καιρός να παραδεχτούν ότι η στρατηγική τους έχει αποτύχει. Η ιδέα πως η χώρα μπορεί να απελευθερωθεί από το τέλμα του χρέους, μέσω προγραμμάτων λιτότητας και υποσχέσεις βοήθειας, δεν πρόκειται να λειτουργήσει.


Όλα γίνονται λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι έχουν την κατάσταση στα χέρια τους.


Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα από ότι πιστεύεται. Το σχέδιο λιτότητας που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι, κάτω από τις πιέσεις των εταίρων της ευρωζώνης, έχει αποτύχει. 


Η προτάση της Μέρκελ, για τον επίτροπο προϋπολογισμού, ώστε να επιβλέπει τα πάντα και στην περίπτωση που και αυτό αποτύχει, να μπορεί να παρακρατήσει ελληνικούς λογαριασμούς, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή. Αυτό θα μπορούσε να στρέψει ένα ολόκληρο έθνος σε έχθρα προς τη Γερμανία χωρίς να έχει κερδίσει κάτι.


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel