Σκοτώνουν την ελευθερία της έκφρασης στο internet και φυλακίζουν bloggers.

  • Αναρτήθηκε: 14.3.12 -
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα καταγγέλλουν τις χώρες που λογοκρίνουν την ελευθερία της πληροφόρησης. Φυλακίσεις blogger, θάνατοι ακτιβιστών του διαδικτύου και περιορισμός της πρόσβασης στην αναζήτηση, είναι μερικά περιστατικά που έχουν συμβεί.



Οι χώρες "εχθροί" του διαδικτύου είναι οι εξής: Ιράν, Συρία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ, Κούβα, Μπαχρέιν, Βιρμανία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Λευκορωσία.

Κίνα, Ιράν, Βιετνάμ: Έχουν φυλακιστεί 120 Bloggers και ακτιβιστές.
Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία: Λογοκρίνουν "ύποπτες" ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και περιορίζουν την πρόσβαση.
Ινδία, Συρία: το 2011 σκοτώθηκαν ακτιβιστές του διαδικτύου.


Η Κίνα εφαρμόζει τη μεγαλύτερη λογοκρισία στον κόσμο, καθώς ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά για την αστυνόμευση του διαδικτύου. Υπάρχει απαγόρευση πρόσβασης σε πλήθος ιστοσελίδων και οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αυστηρά επιλεγμένα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει γενική απαγόρευση της πρόσβασης στο ίντερνετ.

Βιετναμέζος καταδικάστηκε για αντικυβερνητικό Blog.

Ο Αιγύπτιος blogger, Abdel Kareem Nabil, φυλακίστηκε για προσβολή του Ισλάμ στο ίντερνετ.

Blogger στο Κουβέιτ καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης για αμφιλεγόμενα tweets

Ο Ρώσος δικηγόρος blogger Alexei Navalny πολέμιος της διαφθοράς, καταδικάστηκε σε 15 μέρες φυλάκισης

Ο Ιρανο-Καναδός blogger Hossein Derakhshan αντιμετωπίζει 19 χρόνια φυλάκισης, ενώ πρωτύτερα είχε αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή για πολιτικό ακτιβισμό.

Η blogger, Jenan Al Oraibi's, από το Μπαχρέιν αφού απολύθηκε από την αεροπορική εταιρία που δούλευε, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και χρεώθηκε τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Η blogger και φοιτήτρια ιατρικής, Majzooban Noor, φυλακίστηκε στην πτέρυγα που ελέγχεται από το στρατό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο κινέζος blogger, Chen Xi, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για την αντικυβερνητική άποψη που εξέφρασε μέσα από τα άρθρα του.

9 χρόνια φυλάκιση και στον κινέζο blogger Chen Wei για τον ίδιο λόγο.

Τώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες ψηφίζουν το ACTA για να φιμώσουν την ελευθερία διάσωσης πληροφοριών και δεδομένων. Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο που εξηγεί το σχέδιο στο άρθρο: Τι είναι το ACTA και πως θα μας επηρεάσει στο internet (video).