Μάχη μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας

  • Αναρτήθηκε: 10.5.12 -
Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα έχουν διαμορφώσει μια νέα συζήτηση στην Ευρώπη. Ξαφνικά η μοναδική λύση της λιτότητας έχασε οπαδούς και γεννήθηκαν λάτρεις της ανάπτυξης..


Στις 23 Μαΐου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, θα διοργανώσει ένα άτυπο δείπνο για την ανάπτυξη. Νωρίτερα φέτος, ο Ντέιβιντ Κάμερον αγωνίστηκε για κάποιες ιδέες ανάπτυξης. Ο Γάλλος Ολάντ μετά τη νίκη του θα θέσει την επείγουσα προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν ένα αίνιγμα που διχάζει τους οικονομολόγους: Μπορείς να έχεις λιτότητα και ανάπτυξη την ίδια στιγμή;

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο Ολάντ την επόμενη βδομάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μεταξύ εκείνων που επιμένουν ότι η ανάπτυξη ενάντια στη λιτότητα είναι μια λάθος επιλογή. Πιστεύει ότι μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτό το επιχείρημα θα παρουσιαστεί την επόμενη βδομάδα, στην πρώτη συνάντηση του Ολάντ με τη Μέρκελ. Ο Ολάντ με διπλωματικό τρόπο θα της πει ότι ο γαλλικός λαός έδωσε τη εντολή να καταστεί η ανάπτυξη ως πρώτη προτεραιότητα.

Ωστόσο οι Γερμανοί δε μπορούν να επιτρέψουν μια ρήξη με τη Γαλλία, διότι αυτή θα είναι πολύ επιζήμια. Αυτό είναι το σημείο όπου το θέμα αποκτά ενδιαφέρον. Η Μέρκελ πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή κάνοντας ευκολότερες τις προσλήψεις και τις απολύσεις, όπως και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Ο Ολάντ όμως έχει διαφορετικές ιδέες για τη δημιουργία της ανάπτυξης. Αρχικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα τον ρίξουν σε μια πάλη με τα γαλλικά συνδικάτα. Ο Ολάντ θέλει να δει ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακριβά έργα υποδομών και ενεργειακής τεχνολογίας. Η Μέρκελ σίγουρα θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε πίεση προς την ΕΚΤ, για απευθείας χορηγήσεις δανείων σε κυβερνήσεις.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο. Παίρνοντας σαν παράδειγμα την Ισπανία, οι μεταρρυθμίσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αναγκάζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τα χρέη. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη μελλοντικά. Προσωρινά εγκλωβίζουν την Ισπανία σε ένα κύκλο παρακμής. Γιαυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στη χαλάρωση των στόχων των ελλειμμάτων.

Αυτή η αντίθεση είναι και το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης.

Πηγή: bbc