Spiegel: 5 πιθανά σενάρια για την Ελλάδα

  • Αναρτήθηκε: 11.5.12 -
Το Spiegel βλέπει πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι η έξοδος από το ευρώ, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και τρίτη φορά στις κάλπες..



Σε λίγες βδομάδες η Ελλάδα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα από την ΕΕ, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συμμορφωθεί με τους όρους. Η Αθήνα όμως βρίσκεται πολύ μακρυά από αυτό.

Σενάριο πρώτο: Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση;

Αν στις επαναληπτικές εκλογές δεν προκύψει μια κυβέρνηση, τότε οι Έλληνες θα πρέπει να οδηγηθούν και τρίτη φορά στις κάλπες, έτσι ώστε υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία υπέρ μιας συμμαχίας. Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μεγαλύτερη υποστήριξη, καθώς θέλει να ανατρέψει τη βάρβαρη λιτότητα. Αν και ο χρόνος της Ελλάδας είναι περιορισμένος, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

Σενάριο δεύτερο: Μπορεί η Αθήνα χωρίς κυβέρνηση να πάρει το επόμενο πακέτο βοήθειας;

Όχι. Η ΤΡΟΙΚΑ επιμένει ότι πρέπει να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση που θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει το επόμενο πακέτο διάσωσης, αυτό θα σημάνει χρεοκοπία. Μέχρι το Φθινόπωρο η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα μειωθεί, όπως και οι τιμές των μετοχών.

Σενάριο τρίτο: Ποιες θα είναι οι συνέπειες εξόδου από την ευρωζώνη;

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί δραματικά. Η Αθήνα θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή και να υποτιμηθεί άμεσα έως 70%. Ακολούθως οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν δραματικά και τα τρόφιμα, η βενζίνη και το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνει ακριβότερο. Οι άνθρωποι μπορεί να εισβάλλουν στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους. Οι κακοποιημένες ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν κατάρρευση και θα πρέπει να κλείσουν. Η ελευθερία των κινήσεων των κεφαλαίων θα καταργηθεί. Από την άλλη πλευρά, η υποτίμηση θα καταστήσει πολύ φθηνότερα τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Η έξοδος από το ευρώ θα επιταχύνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σενάριο τέταρτο: Θα υπάρξουν ταραχές;

Ναι. Ο πανικός και η απογοήτευση του λαού μπορεί πιθανότατα να εκδηλωθεί με βία. Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων είναι ήδη μεγάλη. Η ανεργία έχει αυξηθεί στο 21,7%, ένα νέο υψηλό ρεκόρ. Περισσότεροι από το 1/5 των Ελλήνων δεν έχουν κανένα εισόδημα. Πολλοί νέοι ζούνε πάλι με τους γονείς τους. Η Χρυσή Αυγή έχει αναλάβει την προστασία σε παραμελημένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάσταση επιδεινώνεται και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανούς σχηματισμούς παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σενάριο Πέμπτο: Μπορεί να υπάρξει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα;

"Εάν η Ελλάδα βρει εκτός ευρώ όλα μπορούν να συμβούν, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής δικτατορίας", προειδοποιεί ο επιστήμονας Heribert Dieter του SWP. Από την άλλη μεριά όμως, η δικτατορία που χτίστηκε το διάστημα 1967-1974, είναι σήμερα αδύναμη.

Πηγή: spiegel