Τι ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το 2014;

Ευρωβουλή
Μπορεί να ήταν η τελευταία ολομέλεια της περιόδου πριν από τις ευρωεκλογές αλλά οι ευρωβουλευτές ψήφισαν πολλούς νέους νόμους που θα ωφελήσουν τους Ευρωπαίους τα επόμενα χρόνια.
Κανόνες για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, την άμεση βοήθεια στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και αυστηρότερους ελέγχους στους εργαζομένους που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό, ενέκρινε αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια του ΕΚ. Μπορεί να ήταν η τελευταία ολομέλεια της περιόδου πριν από τις ευρωεκλογές αλλά οι ευρωβουλευτές ψήφισαν πολλούς νέους νόμους που θα ωφελήσουν τους Ευρωπαίους τα επόμενα χρόνια.

Ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση βρίσκεται η ΕΕ, καθώς το ΕΚ ψήφισε κανόνες για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών και την προστασία των καταθέσεων κάτω ων 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες και όχι οι καταθέτες, θα πρέπει να στηρίζουν την ενδυνάμωση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Την Τρίτη, το ΕΚ αποφάσισε την υποχρεωτική αναγραφή του τόπου προέλευσης των προϊόντων (που δεν είναι τρόφιμα) στις ετικέτες τους, αντικαθιστώντας έτσι το σημερινό εθελοντικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζεται ευκολότερα ο τόπος προέλευσης προϊόντων που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.

Με εννιά στις 10 πλαστικές σακούλες να πετιούνται μετά από μία μόνο χρήση, το ΕΚ ψήφισε την Τετάρτη τη μείωση της χρήσης τους στο 50% μέχρι το 2017 και στο 80% μέχρι το 2019.

Το ΕΚ την Τρίτη, αποφάσισε ότι όλοι όσοι κατοικούν στην ΕΕ, ακόμα και αν είναι άστεγοι, θα δικαιούνται να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, που θα τους παρέχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πληρωμών με χαμηλή ή καθόλου χρέωση.

Την Τρίτη το ΕΚ ενέκρινε κανόνες για τον περιορισμό των συναλλαγών υψηλής συχνότητας, όπου πολύπλοκοι αλγόριθμοι υπολογιστών πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλων ποσών σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς και τη διακύμανση των τιμών, που θα επηρεάσει τους μικροεπενδυτές.

Νέους κανόνες ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη, που προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη που πλήττοντα από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές θα λαμβάνουν ενίσχυση πολύ πιο γρήγορα από ότι γίνεται σήμερα.

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για τους κινδύνους του εθνικισμού και τόνισαν τη σημασία μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Την ίδια, μέρα το ΕΚ ενέκρινε νέους κανόνες για την προστασία των αποσπασμένων εργαζομένων στο εξωτερικό. Οι κανόνες έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη τήρηση των βασικών κανόνων απασχόλησης αλλά και την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.

Την Τρίτη το ΕΚ αποφάσισε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να μεταφέρουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αν μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Τέλος, την Τρίτη το ΕΚ αποφάσισε ότι οι μικροεπενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για επενδυτικά προϊόντα, μέσω σύντομου εγγράφου που θα επιτρέπει την σύγκριση με άλλα προϊόντα.

0 σχόλια: