Η βιομηχανική παραγωγή στα χρόνια της κρίσης

Ευρώ - κρίση
Η ΕΚΤ έχει φορτωθεί 1 τρις € αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει που θα τα χρησιμοποιήσει. Φαίνεται να προετοιμάζει να δώσει κίνητρα για να σπρώξει την οικονομία της ευρωζώνης. Ένας προβληματικός συνδυασμός της ασθενούς ανάπτυξης, της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού, καθώς και ένα ισχυρό νόμισμα δίνει πολλούς πονοκεφάλους για αυτούς που χαράσσουν την πολιτική.


Για το σκοπό αυτό, η τελευταία εύρος της υγείας της ευρωζώνης, από την ανάγνωση της βιομηχανικής παραγωγής, είναι απογοητευτικά ασαφής. Η εργοστασιακή παραγωγή τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά έχουν αναφερθεί τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, που αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξάνεται 1,7% ετησίως. Ένας καλός, αλλά όχι φοβερός ρυθμός. Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι ούτε αρκετά ισχυρά για την ΕΚΤ να αναβάλει τα σχέδια της για δαπανηρά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ούτε αρκετά αδύναμα για να τους οδηγήσει να πάρουν μέτρα άμεσα.

Από τότε που ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson περιέγραψε τη στρατηγική της οικονομικής διάσωσης της Αμερικής ως παρόμοια με συσκευασία ενός οικονομικού «μπαζούκα», οι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει το αν η Ευρώπη μπορεί να συγκεντρώσει παρόμοια δύναμη πυρός. Η ΕΚΤ ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες ένα σχέδιο για να βομβαρδίζουν την ευρωζώνη, με 1 τρις € με νέα χρήματα, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα μπορούσαν ποτέ να το βάλουν σε δράση. Τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής δείχνει πόσο διαφορετικά ποικίλλει η υγεία των μελών της ζώνης του ευρώ, μια μεγάλη πηγή της αναποφασιστικότητας της ΕΚΤ. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών μελών της Κοινότητας, Γερμανίας και Γαλλίας, είναι ιδιαίτερα έντονη. Εργοστάσια της Γερμανίας είναι σχεδόν τόσο απασχολημένα όπως ήταν πριν από την οικονομική κρίση, ενώ στη Γαλλία έχουν μείνει στάσιμα:

Διάγραμμα: Βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας και Γαλλίας
Διάγραμμα: Βιομηχανική παραγωγή Ισπανίας και Ιταλίας

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και στη Κύπρο είναι τόσο κακή όσο δεν υπήρξε ποτέ:

Βιομηχανική παραγωγή σε Ελλάδα και Κύπρο

Δεν είναι όλα άσχημα, αλλά ορισμένα μέλη της ευρωζώνης δείχνουν να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη είναι μεταξύ των μικρότερων εθνών-Εσθονία, για παράδειγμα. Τη Σλοβακία, εν τω μεταξύ, έχει περάσει στην ανάκαμψη, στη βιομηχανία αυτοκινήτων της περιοχής, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης. Η βιομηχανική δραστηριότητας στις δύο αυτές χώρες είναι τώρα σχεδόν 10% πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, τα ισχυρότερα αποτελέσματα μεταξύ των μελών της.

Βιομηχανική παραγωγή σε Σλοβακία και Εσθονία

0 σχόλια: