Το μυστικό όπλο της Ρωσίας εναντίον της Δύσης

Ανασκαφές στη Ρωσία
Η Ρωσία έχει ένα μυστικό όπλο εναντίον της Δύσης και δεν είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τα πυρηνικά..
H πολιτική Παλλαδίου (Palladium)
Οι ενεργειακές αγορές έχουν γίνει λίγο πιο ασταθείς πρόσφατα, χάρη στις σποραδικές πράξεις βίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης παίζουν πολιτικά παιχνίδια αγωγών, με απειλές και αντι-απειλές που φέρουν μεταξύ ορισμένων από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στον κόσμο και τους καταναλωτές.

Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι στην κορυφή, δεν είναι απαραίτητα τα μόνα αγαθά που οι έμποροι ανησυχούν. Η τιμή του Παλλαδίου διακυμάνθηκε σε τριετή υψηλό:

Η τιμή του Παλλαδίου σε διάγραμμα

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο του μετάλλου, ένα κρίσιμο συστατικό για καταλύτες των αυτοκινήτων, πυκνωτές στα ηλεκτρονικά, οδοντιατρικές γέφυρες, κοσμήματα και πολλά άλλα ακόμα. 

Καθώς η Δύση απειλεί αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις προκλήσεις της στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ζημιά ίση με περιορισμούς στο δικό της εμπόριο. Ο περιορισμός των εξαγωγών στο παλλάδιο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο όπλο. Είναι σκληρότερο από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που επιβάλλονται από τους βασικούς δυτικούς αξιωματούχους, αλλά όχι τόσο προκλητικό όσο το εμπάργκο του πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Τι δίνει την Ρωσία ένα ισχυρό χέρι βοηθείας σε ένα δυναμικό παιχνίδι της «πολιτικής παλλάδιου» είναι, ότι οι ανθρακωρύχοι απεργούν στη Νότια Αφρική, η οποία συμβαίνει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο. 

Μερικοί 80.000 ανθρακωρύχοι αποχώρησαν τον Ιανουάριο πέρα από μια διαφωνία των αμοιβών, και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία τους. Η Ρωσία και η Νότια Αφρική ελέγχουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της προσφοράς παλλαδίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Johnson Matthey . Πέρυσι, η παγκόσμια ζήτηση Παλλαδίου ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά 23 τόνους (25,4 τόνοι), οπότε τα αποθέματα είχαν ήδη εξαντληθεί.

Παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στην παραγωγή παλλαδίου:

Διάγραμμα με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στην παραγωγή παλλαδίου

Οι Ευρωπαίοι δικαίως ανησυχούν για την αξιοπιστία του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ρίχνουν το βάρος τους γύρω ως μια πιθανή εξέλιξη στις αγορές πετρελαίου. Αλλά οι αρχικές αψιμαχίες στο οικονομικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν θα είναι πάνω στους αγωγούς. 

Η τιμή του παλλαδίου είναι έως και 13% στην αγορά μέχρι στιγμής φέτος, με περαιτέρω άνοδο στο μέλλον. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μια διαμάχη στο έδαφος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει προς τα επάνω τις τιμές στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αυτοκινήτων και στις Αμερικανικές οδοντιατρικές κλινικές.

0 σχόλια: