Τα ζητήματα που θα θέσει η Μέρκελ στην Αθήνα

Άνγκελα Μέρκελ με φόντο τη γερμανική σημαία
Την επόμενη Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει να πει όχι μόνο καλά λόγια αλλά να κάνει και οικονομικές παραχωρήσεις. Για το δικό της συμφέρον, θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σαμαρά για ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα. Μία από τις προτάσεις είναι: η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να συμμετάσχουν σε οικονομική βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Είμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, που μαζί με την Ευρω-ομάδα και τα διάφορα μέτρα να συνδυάζονται σε ένα σχέδιο δράσης", δήλωσε ο Σόιμπλε. Αυτό ακούγεται σχεδόν σαν το Σχέδιο Μάρσαλ.

Ήδη όμως, συχνά συζητήθηκαν βοήθειες για ανάπτυξη. Μια φορά συζητήθηκαν τα κονδύλια της ΕΕ για την ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, άλλη μια φορά για να βοηθήσει η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW τους Έλληνες επιχειρηματίες. Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι κυρίως κοπανιστός αέρας. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα, είναι η κα. Μέρκελ να φέρει κάτι ουσιαστικό. Να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στα μέτρα λιτότητας για να βοηθηθεί το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού και να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας δεν βρίσκεται τουλάχιστον προς το συμφέρον των δανειστών στην Ελλάδα.

Από τότε, που η Μέρκελ το 2012 επισκέφθηκε την Αθήνα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από έξι τοις εκατό. Σε σύγκριση με τότε, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία έχει περάσει το κατώτερο της σημείο και θα μπορούσε φέτος να παρουσιάσει ανάπτυξη ένα τοις εκατό. Αλλά ακόμα και αν τα καταφέρει, μια τέτοια μίνι-ανάπτυξη δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία, η οποία βρίσκεται μεταξύ των νέων στο 60 τοις εκατό. 

Αυτό δεν είναι βιώσιμο σε μια δημοκρατία σε μακροπρόθεσμη βάση. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο υπάρχον συνασπισμός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ έχουν στις επόμενες εκλογές μια μικρή ευκαιρία. 

Αλλά τι θα επακολουθήσει;
Στην τρέχουσα έρευνα για τις ευρωεκλογές, η ριζοσπαστική αριστερά το κόμμα του Σύριζα είναι μπροστά. Το αρχηγός του, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει η αποπληρωμή του χρέους για την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευθεί. Η Ελλάδα έχει τώρα μια πολύ ισχυρότερη θέση από πριν. Το 2013 η χώρα έχει επιτύχει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Αυτό σημαίνει, ότι πριν από την αφαίρεση τόκων τα έσοδα της ήταν μεγαλύτερα από τις δαπάνες.
Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια μόνο για να αντικαταστήσει τα λήγοντα ομόλογα και να καταβάλει τους τόκους της. Περίπου 20 δισ. ευρώ ανά έτος είναι απαραίτητα μέχρι το 2019. Αλλά τα χρήματα δεν έρχονται στην Ελλάδα, διότι πηγαίνουν άμεσα προς τους δανειστές της. Εάν η Ελλάδα σταματήσει τις πληρωμές, θα είναι χαμένη.
Πηγή: handelsblatt.com

0 σχόλια: