Η Αμνηστία καταγγέλλει την Ελλάδα για τούς πρόσφυγες

πρόσφυγες
Spiegel: «Απαράδεκτο» Έτσι χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την κατάσταση των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ελληνικής ΕΕ με την Τουρκία. Κάποιοι αναφέρουν ότι τους πήραν τα διαβατήρια και τα χρήματά τους και θα έπρεπε να γδυθούν !!

Η κατάσταση των προσφύγων στα Ελληνικά σύνορα με την Τουρκία επιδεινώθηκε δραματικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησε για απαράδεκτες συνθήκες και προέτρεψε την ΕΕ να κινήσουν διαδικασία παραβιάσεων κατά της Ελλάδας.

Οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει ότι τους είχαν πάρει τα διαβατήρια και τα χρήματα, αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε η Αμνηστία. Μερικοί από τους ερωτηθέντες ως εκ τούτου, είπαν ότι οι Έλληνες λιμενικοί τους ανάγκασαν να γδυθούν. Στην συνέχεια, απειλήθηκαν με όπλα να φύγουν με μικρές βάρκες πίσω στην Τουρκία.

Η Ελλάδα παραβίασε την απαγόρευση να επιστρέψει ανθρώπους σε μια χώρα όπου η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρει η Αμνηστία. Ο επαναπατρισμός των προσφύγων συνιστά παραβίαση «του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». Η ελληνική κυβέρνηση, τους πρόσφυγες που συνέλαβε, έπρεπε να τους βοηθήσει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, προέτρεψε η οργάνωση.

 Σύμφωνα με την έκθεση «οι απωθήσεις προς τα πίσω», όπως οι ομαδικές απελάσεις, χωρίς εξέταση των εκάστοτε περιπτώσεων αποτελεί, σύμφωνα με το ελληνικό, το Ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, μια σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Οι εκθέσεις για την κακομεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η κατάσταση των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία έχει και πάλι επιδεινωθεί δραματικά.

Η Αμνηστία ερώτησε για την έκθεση συνολικά 148 πρόσφυγες για την κατάσταση τους. Τα θύματα ήταν όπως υποδεικνύεται βρισκόταν στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα στη Βουλγαρία ή παρέμειναν στην Τουρκία.

Η Ελλάδα, αλλά επίσης η Ισπανία και η Ιταλία θεωρούνται πύλες εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξανά και ξανά τολμούν οι πρόσφυγες το επικίνδυνο πέρασμα, κυρίως από χώρες της Αφρικής.

0 σχόλια: