Υπογραφήκαν οι συμβάσεις με τις εταιρείες πετρελαίου

εξέδρα πετερλαιου
 Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Algemeine: Η Ελλάδα ελπίζει να εξυγιάνει τα οικονομικά της μακροπρόθεσμα με τη βοήθεια του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στα δυτικά της χώρας ευρίσκονται κοιτάσματα
πετρελαίου. Τώρα πλέον θα διεξαχθούν δειγματοληπτικές γεωτρήσεις.

Στην Ελλάδα στα δυτικά της χώρας υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα έσοδα υπολογίζονται στα 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να έρθουν σε μια περίοδο 25 έως 30 ετών. Για το λόγο αυτό, υπογράφηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα τρεις συμβάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις εταιρείες πετρελαίου.

Ένα τμήμα των δυνητικών εσόδων θα κατευθυνθεί προς όφελος των ζημιογόνων ταμείων σύνταξης και ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τις γεωτρήσεις των δειγμάτων θα διεξάγουν τρεις κοινοπραξίες ελληνικές, ιταλικές βρετανικές και καναδικές εταιρείες. Ενδείξεις για την εμφάνιση κοιτασμάτων υπάρχουν μπροστά από το λιμάνι της Πάτρας, στην περιοχή του λιμανιού της πόλης του Κατάκολου, στην Πελοπόννησο, στη βορειοδυτική Ελλάδα κοντά στα Ιωάννινα. Συνολικά 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπάρχουν υποψίες σύμφωνα με τους κύκλους του Υπουργείου Ενέργειας.

Ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα υπάρχουν επίσης στα νότια της Κρήτης και στο Αιγαίο. Σεισμικές έρευνες του βυθού στην Κρήτη ολοκληρώθηκαν τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπογράφτηκαν συμβάσεις λόγω των μη διευκρινισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

0 σχόλια: