Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας παραιτείται. Η Σερβία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρίτη ύφεση .

Το Βελιγράδι
Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Lazar Krstic παραιτήθηκε αφού ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός Aleksandar Vucic (Βούτσιτς) απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με την έκταση των περικοπών σε
μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

 Ο Krstic παραιτείται 10 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επειδή «έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Σερβία να λάβει», είπε στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.

 «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να δεχθεί δύσκολο πρόγραμμα, αδιανόητο στις συνθήκες μας», δήλωσε ο Krstic σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούτσιτς. «Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μια ελάχιστη 20 τοις εκατό μείωση των συντάξεων, 15 τοις εκατό μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, 160.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα πάνω από δύο χρόνια και ένα 30 τοις εκατό αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις πλημμύρες.»

Ο Krstic, πρώην απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven του Connecticut, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μέρος μιας κυβέρνησης ανασχηματισμού. Ο Βούτσιτς, ο οποίος ανέλαβε ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 16 Μαρ, διατήρησε τον Krstic στη δουλειά για τα οικονομικά.
Συζητώντας τις διαφορές που οδήγησαν στην παραίτηση του, ο Krstic είπε, «Ο πρωθυπουργός έχει μια μαλακή καρδιά και γι 'αυτό πήρε τέτοια λαϊκή υποστήριξη», αναφερόμενος στην συντριπτική νίκη του Βούτσιτς πριν από τέσσερις μήνες.

Ο Krstic θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Ντούσαν Βούγιοβιτς, δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. Είπε ότι θα κρατήσει τον Krstic ως σύμβουλο. 

Τρίτη ύφεση

 Η Σερβία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρίτη ύφεση μέσα σε πέντε χρόνια μετά τις χειρότερες βροχοπτώσεις σε περισσότερο από έναν αιώνα που κατέστρεψε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βαλκανικού έθνους. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 8,5 τοις εκατό στις 10 Ιουλίου, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 50 ετών, χαμηλό των 1,3 τοις εκατό.

Η Σερβία έχει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 24 τοις εκατό με την ανεργία των νέων στο 50 τοις εκατό.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Σερβίας δολαρίου, που λήγουν το 2021, υποχώρησε 10 μονάδες βάσης ή 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας, σε 4.930 τοις εκατό στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σερβίας είναι 8,7 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ο Βούτσιτς έχει υποσχεθεί να λάβει μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα με μέτρα που περιλαμβάνουν πάταξη της παραοικονομίας της χώρας, σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 65 από τα 60, και την πώληση μη αποδοτικών περίπου 160 κρατικών επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου 60.000 άτομα και στραγγίζουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό.

 «Θα συνεχίσουμε με δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεση εξοικονόμηση πόρων ύψους 1 δισ. Ευρώ», ανέφερε ο Βούτσιτς. "Δεν είμαι σε θέση να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα."

Η κυβέρνηση κινείται για την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών νόμων και να υιοθετήσει ένα νέο κώδικα εργασίας που θα οδηγήσει σε κάποια μείωση των μισθών και να καταστήσει ευκολότερο για τους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους. Τα συνδικάτα επικρίνουν το νόμο αυτό.

Χωρίς αυτούς τους νόμους «Η Σερβία θα χρεοκοπήσει μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Η Σερβία θα είναι μια άλλη Ελλάδα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Βούγιοβιτς θα βοηθήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Kori Udovicki να συζητήσουν τα δημοσιονομικά σχέδια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "τις προσεχείς ημέρες", δήλωσε ο Βούτσιτς , καθώς και ένα πρόγραμμα δανείου από το ΔΝΤ που προβλέπεται να συναφθεί «πριν από το τέλος του έτους». 

0 σχόλια: