Οι συνέπειες της λιτότητας: Το φορολογικό χρέος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στα 68 δις ευρώ.

η Ακρόπολη
Η λιτότητα στην Ελλάδα γίνεται πλέον αισθητή. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους φόρους τους. Το χρέος αυξάνεται έντονα. Η οικονομία στην Ελλάδα παίρνει αργά την ανηφόρα, αλλά τώρα
όμως έχει έλθει μια οπισθοδρόμηση. Όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μόνο στους πρώτους επτά μήνες το φορολογικό χρέος της χώρας έχει αυξηθεί στα 7,2 δις ευρώ, ενημέρωσε τον Ελληνικό Τύπο την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, οι φορολογικές οφειλές θα ανέλθουν στα 67,9 δις ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν και 77 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και 15 δις ευρώ πριν από την καταβολή εισφορών για συντάξεις και την ασφάλιση υγείας.

Στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου με τους επιθεωρητές των δανειστών της ΕΕ, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ελληνική κυβέρνηση είπε, ότι θα θέσει το θέμα των φορολογικών περικοπών.

Η Ελλάδα θα ήθελε το φθινόπωρο να πάρει χρήματα από ιδιώτες επενδυτές διαμέσου των κρατικών ομολόγων, με διάρκεια επτά ετών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων dpa, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Οι ειδικοί του οργανισμού χρέους ΟΔΔΗΧ προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν τις αγορές, πόσο μεγάλο θα ήταν το ενδιαφέρον για τα ομόλογα.  

Η Ελλάδα τον Απρίλιο για πρώτη φορά πέτυχε την άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, τέσσερα χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση. Εκείνη την εποχή άντλησε συνολικά 3 δις ευρώ, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου ήταν 4,75 τοις εκατό. Τον Ιούλιο, ακολούθησε ένα άλλο ομόλογο με λήξη τριών ετών, 1.5 δις ευρώ και με επιτόκιο 3,375 τοις εκατό.
πηγή : Spiegel

0 σχόλια: