Η Οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κίνδυνο τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Κλειστά τα καταστήματα κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στην Αθήνα
Υπό την πίεση της κρίσης έγιναν σοβαρές περικοπές των συνταξιούχων στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία έως το 2025- αν δεν πάει κάτι στραβά. Η Ελλάδα εξοικονομεί εδώ και χρόνια χρήματα για τις συντάξεις. Υπό την πίεση της κρίσης, υπήρξαν
βαθιές περικοπές. Οι αντίστοιχες κυβερνήσεις αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μείωσαν τις συντάξεις τους σχεδόν κατά ένα τρίτο και συγχώνεψαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία για την εξοικονόμηση κόστους.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα ασφαλιστικά ταμεία γλιστρούν όλο και βαθύτερα στο κόκκινο. Υποτίθεται ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, χάρη στις μεταρρυθμίσεις έως το 2025, τώρα έρχεται μια μελέτη της ένωσης-Ελληνικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) με ένα άλλο ανησυχητικό αποτέλεσμα. Μέχρι το τέλος του 2015 χρειάζονται τα ταμεία νέα χρήματα, εκτός από τις ήδη επιχορηγήσεις που προβλέπονται. 

Το 2016 πρέπει να πληρώσει το κράτος περισσότερα από 950 εκατομμύρια ευρώ, ένα χρόνο αργότερα 1,9 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2020 θα απαιτηθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις περίπου δέκα δις ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το Οικονομικό έλλειμμα οφείλεται εν μέρει στη δομική και εν μέρει στη οικονομική κατάσταση της χώρας. Μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, η Ελλάδα έχει τη μικρότερη δημογραφική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές τους για όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Το ποσοστό των ηλικιωμένων, που λόγω μεγαλύτερης ηλικίας δεν εργάζονται σε σχέση με τους εργαζόμενους, βρίσκεται στην Ελλάδα στο 29,9 τοις εκατό, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 24,2 τοις εκατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση έχει πιέσει περαιτέρω το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα. Πήγε πίσω στο 15 τοις εκατό από το 2008. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2055 η Ελλάδα θα πρέπει ήδη να δαπανήσει 24,3 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της, για τις συντάξεις σε σχέση με το 9,3 τοις εκατό της Δανίας και το 12,5 τοις εκατό της Γερμανίας.

Στη δυσμενή δημογραφική ανάπτυξη, έρχεται και το υψηλό ποσοστό ανεργίας 27 τοις εκατό, η ύφεση, η μείωση των μισθών και ημερομισθίων, η αύξηση της μερικής απασχόλησης και η παράνομη εργασία. Αυτό προκαλεί ζημιές δισεκατομμυρίων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ήδη φέτος τα δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας έχουν απώλεια περίπου 2 δις ευρώ.

Αυτό σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι γρήγορα. Ακόμη και αν η Ελλάδα επιστρέψει στο δεύτερο εξάμηνο, όπως έχει προβλεφθεί, επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία θα μειωθεί μόνο ελαφρά. Το Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο ΙΝΕ αναμένει ότι το 2020 το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να είναι στο 20 έως 22 τοις εκατό.

Από πού θα προέρθουν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία; Οι ειδικοί του Ινστιτούτου προτείνουν υψηλότερους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και τα κέρδη των τραπεζών και των πρόσθετων εισφορών από την εκμετάλλευση των αναμενόμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
πηγή : Zeit

0 σχόλια: