Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται.

Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει πέσει στο 5,8 τοις εκατό. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. Εν τω μεταξύ, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξάνονται.

Η ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα στο 5,8 τοις εκατό, όπως είπε υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν θετικά. Ο DAX αυξήθηκε την Παρασκευή, λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και πάλι σαφώς πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 10.000 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση αυξήθηκαν περαιτέρω. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 1,2 τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα 197.5 δις δολάρια, όπως το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν πιο έντονα, αλλά επίσης σημαντικά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαγωγές προς τις δύο σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ τον Καναδά και το Μεξικό έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η έντονη ανατίμηση του δολαρίου είναι πιθανό να επιβαρύνει τις εξαγωγές κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουν οι οικονομολόγοι.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,9 τοις εκατό στα επίπεδα ρεκόρ των 241 δις δολάρια παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τόσο λίγο πετρέλαιο εισαγωγή όσο δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πέντε χρόνια. Το εμπορικό έλλειμμα, η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών μειώθηκε κατά 0,4 τοις εκατό κατά 43,4 δις δολάρια.
Πηγή : Handelsblatt

0 σχόλια: