Αρχίζει η εξερεύνηση του νάνου πλανήτη Πλούτωνα και των φεγγαριών του. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο New Horizons έφθασε μετά από ταξίδι 9 χρόνων.

Η απεικόνιση της NASA δείχνει τον ανιχνευτή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) μετά την άφιξή του στο νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Από τον Ιανουάριο θα εξερευνήσει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του.
Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ταξίδι, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο των ΗΠΑ New Horizons έχει φτάσει το Σαββατοκύριακο κοντά στον πλανήτη Πλούτωνα. Το διαστημόπλοιο ήταν προγραμματισμένο να αφυπνισθεί από τη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταριών, δήλωσε η διευθύνουσα στο έργο Alice Bowman. Ήταν σε καλή κατάσταση και τώρα κινείται περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

"Τεχνικά αυτό ήταν καθαρή ρουτίνα, γιατί έχουμε εκτελέσει το εγερτήριο αρκετές φορές," δήλωσε ο Glen Fountain διευθυντής του προγράμματος New-Horizons στο Πανεπιστήμιο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins (APL), ο οποίος διευθύνει την αποστολή του διαστημοπλοίου. Στην πραγματικότητα, το ταξίδι διήρκεσε 1.873 ημέρες κατά τη διάρκεια της «χειμερίας νάρκης» και ξυπνούσε περιοδικά να ελέγξει τα συστήματα του.

Με την "κλήση αφύπνισης" τώρα η αποστολή του διαστημοπλοίου βρίσκεται σε αποφασιστική φάση. Ο Πλούτων είναι ο τελευταίος από τους  πρώην εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, που μέχρι τώρα δεν επισκέφτηκε κανένα γήινο διαστημόπλοιο. "Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση", είπε ο Fountain.

Από τον Ιανουάριο το New-Horizons θα ελέγξει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο θα φτάσει σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα από τον Πλούτωνα στο επόμενο σημείο, θα συνεχίσει να πετά στην ανεξερεύνητη ακόμη ζώνη Kuiper στα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Το New-Horizons ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006, σε μια εποχή που ο Πλούτωνας εξακολουθεί να θεωρείται ως ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Την ίδια χρονιά, ο Πλούτωνας έχασε με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) και την πλανητική κατάσταση υποβαθμίστηκε στους λεγόμενους νάνους πλανήτες. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι στη ζώνη Kuiper υπάρχουν αντικείμενα ακόμα συγκρίσιμου μεγέθους.

"Για δεκαετίες έχουμε δει στον Πλούτωνα μόλις ένα λίγο παράξενο ουράνιο σώμα στα εξωτερικά όρια του ηλιακού συστήματος", δήλωσε ο Hal Weaver ερευνητής του New-Horizons. "Τώρα ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα είναι η πύλη προς πολλούς νέους κόσμους στη ζώνη Kuiper. Ο New Horizons θα μας δώσει την δυνατότητα της πρώτης όψης αυτών των κόσμων. "

πηγή : Handelsblatt

0 σχόλια: