Zeit Online:Ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προτείνει κοινωνικό πρόγραμμα για τη ζώνη του ευρώ.

Ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προτείνει κοινωνικό πρόγραμμα για τη ζώνη του ευρώ.
Ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών έχει αναπτύξει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη την επίλυση του χρέους. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα θα βοηθήσει τα κράτη να βγουν από τη δύσκολη θέση.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης περιέγραψε μια προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ και του χρέους. Σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, ο ίδιος προτείνει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ένα πανευρωπαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, το ESM ταμείο διάσωσης του ευρώ στο μέλλον θα αποκτήσει μετοχές των αποδυναμωμένων τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με τις ιδέες του Βαρουφάκη θα πρέπει να αναλάβει τμήματα των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων χωρών και την έκδοση ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν για ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας επενδύσεων.

Οι θέσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα σύμφωνα με τον Spiegel με τον τίτλο "Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ".

Η προσπάθεια του πολιτικού της οικονομίας έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ανοίγει μια προσεκτική προσέγγιση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ειδικοί άρχισαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκαταρκτικές συζητήσεις για ένα τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να συζητήσουν για αυτό αυτή τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο κορυφής, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν συζητήσει.

Η νέα αριστερο-δεξιά κυβέρνηση του Τσίπρα απορρίπτει την υπάρχουσα χρησιμότητα των αυστηρών απαιτήσεων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο για περαιτέρω βοήθεια. θα πρέπει να αποτελέσει αυτό αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί περίπου το 30 τοις εκατό του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και πάλι. Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στην πρώτη πολιτική του εξαγγελία, ότι οι ελάχιστοι μισθοί θα αυξηθούν σταδιακά καθώς και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα θα ανακαλεστούν.

Τέλος του μήνα θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης από την ευρωπαϊκή πλευρά. Χωρίς περαιτέρω βοήθεια η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Μια πτώχευση θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται από δισεκατομμύρια σε απώλειες για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι εταίροι του ευρώ είναι πρόθυμοι να συζητήσουν, αλλά αυτό θα αποτελέσει όμως ένα εκτεταμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης ως πλαίσιο για περαιτέρω βοήθειες και μεταρρυθμίσεις.

Οι συνομιλίες οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή πραγματοποιούνται από τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών και τους εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Είναι σαφές, όμως ότι δεν θα αναφέρουν πλέον τη λέξη τρόικα, για το προηγούμενο σώμα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, που είναι μισητό στην Ελλάδα. Αντ 'αυτού, αυτό από σήμερα θα ονομάζεται ουδέτερα, "τα θεσμικά όργανα".

0 σχόλια: