Spiegel : Ο Τσίπρας καλεί για κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν δια μέσου της Ελλάδας να περάσουν στην Ευρώπη. Έτσι, η χώρα γίνεται αυτόματα υπεύθυνη για τις αιτήσεις ασύλου. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας το βρίσκει υπερβολικό και προτρέπει για αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε στον Επίτροπο ΕΕ- εσωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι η χώρα του καθίσταται όλο και περισσότερο ένα "στρατόπεδο προσφύγων" για τους μετανάστες. Κάλεσε για μια ομοιόμορφη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η χώρα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα της αίτησης ασύλου, στην οποία ο αιτών ζητάει να εισέλθει στην Ευρώπη.

Μια αλλαγή στο λεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ μεταξύ των χωρών της ΕΕ θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Ο Αβραμόπουλος θέλει να παρουσιάσει τον Μάιο μια νέα στρατηγική της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ είχε ήδη ζητήσει τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν μεγαλύτερη υποχρέωση όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, κυρίως από τη Συρία προς. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι παραφορτωμένες από την συνωστισμό των προσφύγων. Οι κανόνες της ΕΕ τρέχουν από καιρό. Πολλοί πρόσφυγες δεν καταγράφονται και τους επιτρέπεται να πάνε προς  τα βόρεια, αυτό δεν αποδεικνύεται όμως αργότερα όταν πράγματι ο πρόσφυγας π.χ φτάσει στην Ιταλία.

Ο Επίτροπος ΕΕ-εσωτερικών επέκρινε τους Έλληνες πολιτικούς για την απειλή τους να στείλουν χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη, η Αθήνα δεν θα πρέπει στην τρέχουσα οικονομική κρίση να συνδυάσει τα δύο θέματα, είπε ο Αβραμόπουλος. "Αυτό δεν γίνεται έτσι."

Τελευταία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έφερε στην επικαιρότητα την απειλή του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που είχε απειλήσει το Βερολίνο να κατακλεισθεί από τους πρόσφυγες. "Όταν εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί," είπε ο Κοτζιάς.
Σχετικά άρθρα :
Ο αριθμός των προσφύγων τετραπλασιάστηκε στο Αιγαίο.
 

0 σχόλια: