Η εταιρεία του Διαδικτύου Amazon αλλάζει τη φορολογική στρατηγική της στην Ευρώπη, θα πληρώνει τώρα φόρους στη Γερμανία;

Ο επικεφαλής της Amazon Jeff Bezos
 Η εταιρεία του Διαδικτύου Amazon θα φορολογείται για τις πωλήσεις της στη Γερμανία και όχι στο Λουξεμβούργο από το Μάιο. Αυτό
επιβεβαιώθηκε από μια εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Έτσι, η εταιρία θα φορολογείται για τα γερμανικά κέρδη για πρώτη φορά στη Γερμανία.

Η Γερμανία είναι μια σημαντική αγορά που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς για την Amazon. Η ομάδα φέρεται να έχει πωλήσεις σε αυτή τη χώρα το περασμένο έτος προϊόντα αξίας περίπου 10.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2012 υπήρχαν περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το νέο μοντέλο ελέγχου της εταιρίας της Γερμανίας δεν θα φέρει μεγάλα φορολογικά έσοδα, διότι η Amazon έχει πραγματοποιήσει λίγα κέρδη. Ο Διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος θέλει να επεκτείνει και να επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.

Μέχρι στιγμής, η Amazon δημοσίευσε πωλήσεις της στη Γερμανία μέσω της θυγατρικής της Amazon S.à.rl ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η εταιρία είχε στήσει ένα μοντέλο φορολογίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει από το περασμένο φθινόπωρο αν ο φόρος αυτός είναι νόμιμος, διότι η Amazon δήλωσε ότι κατέβαλε σε σχέση με άλλες εταιρείες στο Λουξεμβούργο πάρα πολύ μικρό φόρο.

Οι υφιστάμενες φορολογικές συμφωνίες με την S.à.r.l. ΕΕ χρονολογούνται από το 2003. Προέβλεπε ότι η Amazon στην πλειονότητα των κερδών της στην ΕΕ θα φορολογείται στο Λουξεμβούργο, αλλά ή φορολόγηση εκεί ήταν μικρή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ότι το επίπεδο της έκπτωσης για τον αμερικανό λιανοπωλητή στο ιντερνέτ, στο Λουξεμβούργο "πιθανόν δεν αντιστοιχεί στις συνθήκες της αγοράς". Σε σύγκριση με άλλες εταιρείες η Amazon βρίσκεται ίσως με ένα οικονομικό πλεονέκτημα.

Η Amazon έχει αλλάξει επίσης τις επιχειρηματικές πρακτικές της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια με το γερμανικό μοντέλο καταχωρεί η εταιρία τις βρετανικές πωλήσεις από την 1η Μαΐου σε ένα τοπικό υποκατάστημα.

Πολλές μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επικριθεί για τα φορολογικά τους κόλπα. Συνδυάζουν τις Ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους με θυγατρικές, οι οποίες βρίσκονται σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Apple και η Google που υπολογίζουν τα έσοδά τους στην Ιρλανδία. Η Apple έχει μια ειδική προσφορά στην Ιρλανδία και πληρώνει λιγότερο από δύο τοις εκατό του εταιρικού φόρου. Δικαιώματα σε άλλα υποκατάστημα της εταιρείας όμως αφήνουν τα κέρδη πολλών εταιρειών να συρρικνωθούν τόσο πολύ που συχνά, όπως στην περίπτωση της Amazon, στο τέλος του υπολογισμού εισόδων και εξόδων υπάρχει ένα αρνητικό ισοζύγιο. Στη συνέχεια, μόλις που οι φόροι είναι πληρωτέοι.

0 σχόλια: